Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77769" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77769 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/18:N0000038
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Fyzikální vlastnosti, chemické složení a senzorické charakteristiky byly sledovány u tří svalů (longissimus lumborum, LL, triceps brachii, TB, rectus abdominis, RA) z různých jatečných partií. Býci měli vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné půlky jalovic obsahovaly nižší podíl masa i kostí a šlach, naopak měly více než 2,5x vyšší množství oddělitelného tuku. Z výsledků hodnocení chemického složení vyplývá, že maso býků obsahovalo méně sušiny, intramuskulárního tuku a naopak více kolagenu s nižším podílem tepelně rozpustné frakce. Grilované maso jalovic mělo vyšší instrumentálně měřenou křehkost. Ze srovnání tří různých svalů vyplývá, že sval RA se vyznačoval nejv
Název v anglickém jazyce
Fattening performance, carcass composition and meat quality of bulls and heifers of Czech Fleckviech cattle
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to compare the effect of sex on growth intensity, carcass composition and meat quality parameters of Fleckvieh cattle. Physical meat quality measurements, proximate chemical composition and sensory analysis were performed on longissimus lumborum (LL), triceps brachii (TB) and rectus abdominis (RA) muscles from total 23 bulls and heifers. Bulls gained more rapidly, had higher killing-out proportion and produced leaner carcasses with higher proportions of meat as well as bones and tendons. Significant differences were found in physical attributes and chemical composition of three muscles especially in colour, instrumental toughness, intramuscular fat and total collagen content. LL muscle assessed by a sensory panel was evaluated as the most favourable for tenderness, fibrosity and chewiness, TB for beef odour intensity and beef flavour intensity and RA was scored as the most acceptable for juiciness. With the exception of beef odour intensity, the meat from heifers was
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
33-37
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—