Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A77769" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:77769 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/18:N0000038

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výkrmnost, složení jatečného těla a kvalita masa býků a jalovic českého strakatého skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv pohlaví na intenzitu růstu, složení jatečného těla a kvalitu masa býků a jalovic českého strakatého skotu vykrmovaných v identických podmínkách ustájení, výživy a poražených ve shodném věku. Fyzikální vlastnosti, chemické složení a senzorické charakteristiky byly sledovány u tří svalů (longissimus lumborum, LL, triceps brachii, TB, rectus abdominis, RA) z různých jatečných partií. Býci měli vyšší jatečnou výtěžnost, přibližně poloviční podíl jatečných lojů a jejich jatečná těla byla klasifikována nižším stupněm protučnělosti. Jatečné půlky jalovic obsahovaly nižší podíl masa i kostí a šlach, naopak měly více než 2,5x vyšší množství oddělitelného tuku. Z výsledků hodnocení chemického složení vyplývá, že maso býků obsahovalo méně sušiny, intramuskulárního tuku a naopak více kolagenu s nižším podílem tepelně rozpustné frakce. Grilované maso jalovic mělo vyšší instrumentálně měřenou křehkost. Ze srovnání tří různých svalů vyplývá, že sval RA se vyznačoval nejv

  • Název v anglickém jazyce

    Fattening performance, carcass composition and meat quality of bulls and heifers of Czech Fleckviech cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the study was to compare the effect of sex on growth intensity, carcass composition and meat quality parameters of Fleckvieh cattle. Physical meat quality measurements, proximate chemical composition and sensory analysis were performed on longissimus lumborum (LL), triceps brachii (TB) and rectus abdominis (RA) muscles from total 23 bulls and heifers. Bulls gained more rapidly, had higher killing-out proportion and produced leaner carcasses with higher proportions of meat as well as bones and tendons. Significant differences were found in physical attributes and chemical composition of three muscles especially in colour, instrumental toughness, intramuscular fat and total collagen content. LL muscle assessed by a sensory panel was evaluated as the most favourable for tenderness, fibrosity and chewiness, TB for beef odour intensity and beef flavour intensity and RA was scored as the most acceptable for juiciness. With the exception of beef odour intensity, the meat from heifers was

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    33-37

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus