Vliv proteinové složky krmiva na kvalitu masa býků českého strakatého skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000132" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000132 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/22:92267
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22133.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22133.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv proteinové složky krmiva na kvalitu masa býků českého strakatého skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předložené práce bylo vyhodnotit vliv rozdílného zdroje proteinu v krmné dávce skotu na fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti hovězího masa. Byly porovnávány tři skupiny vykrmovaných býků, jejichž krmná dávka byla doplněna komerčním doplňkovým krmivem obsahujícím močovinu (kontrolní skupina), řepkový extrahovaný šrot (řepka) a zrna lupiny bílé (lupina). Po porážce byly k dalším analýzám odebrány dva svaly (longissimus lumborum a rectus abdominis). U barvy, vaznosti nebo chemického složení obou masných partií nebyly mezi skupinami nalezeny rozdíly. Naopak výsledky hodnocení instrumentálně měřené křehkosti a organoleptických vlastností masa posuzovaných prostřednictvím senzorického panelu ukazují, že grilované vzorky býků krmených lupinou vykazovaly příznivější parametry textury než obě zbývající skupiny. Maso této skupiny však mělo u obou svalů méně příznivé hodnocení pro vůni a chuť typickou pro hovězí maso, naopak zde byla pozorována vyšší intenzita abnormální vůně a některých chutí, které nejsou pozitivně asociovány s charakteristikami typickými pro hovězí maso.
Název v anglickém jazyce
Influence of the protein component of feed ration on the meat quality of Fleckvieh bulls
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of different protein sources in the feed ration on the meat quality of Czech Fleckvieh bulls Two different protein sources – white lupine (Lupinus albus) and extracted meal from rapeseed (Brassica napus) – were compared in this study with the control diet containing a commercial urea supplement. The effect of diet on the meat quality of two muscles (longissimus lumborum and rectus abdominis) from Fleckvieh bulls kept under identical management conditions and slaughtered in a similar age was investigated. Protein sources had no effect on chemical composition and physical characteristics of meat, except for instrumentally measured tenderness of the rectus abdominis muscle which was significantly higher in the lupine fed group. Marked differences were identified using a descriptive sensory analysis. Both muscles from the bulls fed lupine were scored as most tender and most easily chewed and one of the muscles analysed from this group was most juicy. On the contrary, the lowest beef odour and beef flavour intensities but the highest off-flavour intensity were recorded in the bulls fed lupine. It is concluded that both lupine grain and rapeseed extracted meal may be used in diets for fattened bulls without any negative effects on chemical composition and physical characteristics of meat. However, including lupine in the diet may positively influence meat texture.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21001 - Nano-materials (production and properties)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
37-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—