Histological composition, physiochemical parameters, and organoleptic properties of three muscles from Fleckvieh bulls and heifers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000045 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/22:92245 RIV/60460709:41340/22:92245
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22045.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22045.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108807" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2022.108807</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Histological composition, physiochemical parameters, and organoleptic properties of three muscles from Fleckvieh bulls and heifers
Popis výsledku v původním jazyce
The histochemical characteristics, physical attributes, chemical composition, and sensory profile of three muscles (longissimus thoracis et lumborum - LTL, rectus abdominis -RA, triceps brachii - TB) from Fleckvieh (N = 24) bulls and heifers were compared. Samples of each muscle were taken within 1 hour of slaughter, to assess muscle fibre traits, and physio-chemical meat quality was assessed in each muscle at 48 hours post mortem, followed by the sensory assessment of the muscles after 7 days of ageing. Despite identical raising conditions, bulls showed more favourable growth and slaughter performance, but heifers produced meat with more favourable sensory characteristics, as a result of a higher proportion of IIB fibers in their muscles, as well as a higher intramuscular fat content, and lower collagen content.
Název v anglickém jazyce
Histological composition, physiochemical parameters, and organoleptic properties of three muscles from Fleckvieh bulls and heifers
Popis výsledku anglicky
The histochemical characteristics, physical attributes, chemical composition, and sensory profile of three muscles (longissimus thoracis et lumborum - LTL, rectus abdominis -RA, triceps brachii - TB) from Fleckvieh (N = 24) bulls and heifers were compared. Samples of each muscle were taken within 1 hour of slaughter, to assess muscle fibre traits, and physio-chemical meat quality was assessed in each muscle at 48 hours post mortem, followed by the sensory assessment of the muscles after 7 days of ageing. Despite identical raising conditions, bulls showed more favourable growth and slaughter performance, but heifers produced meat with more favourable sensory characteristics, as a result of a higher proportion of IIB fibers in their muscles, as well as a higher intramuscular fat content, and lower collagen content.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Meat Science
ISSN
0309-1740
e-ISSN
—
Svazek periodika
188
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
Article number: 108807
Kód UT WoS článku
000793116400001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85127111691