Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913281" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913281 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny vybraných parametrů v průběhu skladování medů
Popis výsledku v původním jazyce
Med patří mezi potraviny, jejichž znehodnocení nebývá často způsobeno mikrobiální činností. Různorodost mikroorganismů, stejně jako jejich počty v medu jsou proměnlivé a specifické pro konkrétní analyzovaný vzorek. U všech vzorků medů byly zjištěny poměrně nízké počty mikroorganismů. Bylo zjištěno, že v průběhu skladování došlo k významnému snížení počtu kvasinek a plísní u květových i medovicových medů, celkový počet mikroorganismů se průkazně snížil pouze u medů medovicových. V průběhu skladování docházelo u všech vzorků medů ke změnám v jejich barvě. U květových medů v průběhu skladování došlo ke statisticky průkaznému ztmavnutí a zvýšení podílu červené barvy. Změna žluté barvy nebyla v průběhu skladování významná. Dále bylo zjištěno, že medovicové medy měly za celé období skladování průkazně vyšší hodnoty červené i žluté barvy ve srovnání s medy květovými, zatímco rozdíl u hodnoty světlosti nebyl mezi medy významný. Míra velikosti barevného rozdílu mezi předlohou a vzorky během skladování byla u všech analyzovaných medů pro konzumenta postřehnutelná. Korelace mezi barvou medů a počtem jednotlivých skupin mikroorganismů nebyla prokázána. Výsledná kvalita medů je dána správnou výrobní praxí, dodržováním hygienických podmínek při jeho získávání a správným skladováním.
Název v anglickém jazyce
Changes of selected parameters during storage of honey
Popis výsledku anglicky
In this work, the microbiological parameters of the floral and honeydew honey were determined experimentally during storage. The color of the honey was the second parameter observed. Due to its composition, honey is considered to be microbiologically stable, although microorganisms may appear and cause undesirable microbiological processes. The numbers of microorganisms detected in the analysed samples of honey were relatively low. In both floral and honeydew honey, the number of yeasts and moulds decreased significantly during storage. The total number of microorganisms declined in honeydew honey only. Spectrophotometric measurements of color revealed that the total colour change between the specimen and the samples should be clearly recognizable for consumers. The floral honey darkened during storage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLIV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-542-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
153-161
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
28. 2. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—