Color as an important physical parameter of honey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879701" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879701 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Barva jako významný fyzikální parametr medu
Popis výsledku v původním jazyce
Farba medu je prirodzená a charakteristická vlastnosť medu. Predstavuje vlastnosť medu velmi variabilnú, závislú od botanického povodu medu, a vlastnosť podieľajúci sa na objektívnej charakterizácii jednodruhových medov. Objektívně bola hodnocená farba u 55 vzoriek medov rozneho botanického a geografického povodu.
Název v anglickém jazyce
Color as an important physical parameter of honey
Popis výsledku anglicky
The color is a natural and characteristic feature of honey. It is a very variable parameter of honey, depending mainly on the botanical origin, and also a parameter involved in the objective characterization of unifloral honeys. The color of 55 honey samples of various botanical and geographical origin were objectively evaluated in the Pfund scale, using a honey color spectrophotometer. Color of honeys (mm Pfund) varied from 6 ? 2.1 to 136 ? 13.4 mm, with higher obtained values for honeydew honeys. The color of the analyzed honeydew honeys was 1.6 times higher compared to the color of nectar honeys. The color of the three honey samples was higher than 150 mm Pfund. The determined color values of the analyzed unifloral honeys correlated with the values reported by other authors. The differences found, mostly in higher color values, indicated biological variability, the influence of provenance, and also the influence of storage or transport conditions on the color of honey.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
592-601
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—