Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdíly jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na směsi koření a obsahu soli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43913827" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43913827 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozdíly jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na směsi koření a obsahu soli

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Koření je nepostradatelnou pomocnou surovinou při masné výrobě a jeho výběr, druh a kvalita je jedním z podstatných faktorů, které výrazně ovlivňují senzorickou jakost masného výrobku. Gothajský salám je jedním z nejoblíbenějších měkkých salámů dostupných na pultech tuzemských obchodů. V tomto pokusu byly vyrobeny čtyři varianty (A2, A1,6, B2, B1,6) tohoto výrobku, kdy se lišily obsahem solící (2 % a 1,6 %) a kořenící (A, B) směsi. Výsledky chemického rozboru ukázaly rozdíly (P &lt; 0,05) pouze v obsahu sušiny mezi variantami směsi koření, což je spojeno s rozdílností kombi směsí. Dále byly zjištěny rozdíly v barvě (P &lt; 0,05), zejména parametru b* (pro žlutou barvu), což bylo opět spojené s různým kořením. Senzorické hodnocení neprokázalo významných rozdílů v žádném z hodnocených deskriptorů.

  • Název v anglickém jazyce

    Differences in quality parameters of "Gothajský salám" depending on spice mixtures and salt content

  • Popis výsledku anglicky

    Spice is the indispensable and auxiliary raw material for meat production. Its choice, type and quality are the essential factors for sensory quality evaluation of the meat product. The &quot;Gothajský salám&quot; is one of the most popular Bologna-type meat products available in the Czech stores. Four variants (A2, A1,6, B2, B1,6) of this product were produced, in different salt content (2% and 1,6%) and spice mixtures (A, B). The results of the chemical analysis showed statistical differences (P &lt; 0.05) only in the dry matter content between A and B variants (spice mixtures), which is associated with the additives in the complex mixture. There were also differences in colour (P &lt; 0.05), especially in the parameter b* (for yellow colour), which was again associated with different spices. The sensory evaluation did not show negative values and there were no significant differences in any of the evaluated descriptors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    4-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus