γ-Fe2O3 Nanoparticles as a Potential Sensor for Histamine Isolation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915387" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915387 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26620/19:PU131660
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
γ-Fe2O3 Nanoparticles as a Potential Sensor for Histamine Isolation
Popis výsledku v původním jazyce
Histamine, biologically active amine, is normally present in the body and it is involved in a local regulation of physiological processes. It occurs in food as a product of microbial decarboxylation of amino acid histidine, and consumption of histamine-rich food can lead to intoxication. Hence, its identification, quantification, and awareness of this foodborne toxin are important for food safety as it can serve as an indicator of food spoilage. This study presents a synthesis of various γ-Fe2O3 nanoparticles, which differ in surface functionalization, application of particles for histamine detection and isolation, and subsequent reaction of desorbed histamine with ninhydrin for final ion exchange chromatography quantification. The aim of this study was to develop easy to use, cost-effective, and error-free procedure for quantification of histamine.
Název v anglickém jazyce
γ-Fe2O3 Nanoparticles as a Potential Sensor for Histamine Isolation
Popis výsledku anglicky
Histamine, biologically active amine, is normally present in the body and it is involved in a local regulation of physiological processes. It occurs in food as a product of microbial decarboxylation of amino acid histidine, and consumption of histamine-rich food can lead to intoxication. Hence, its identification, quantification, and awareness of this foodborne toxin are important for food safety as it can serve as an indicator of food spoilage. This study presents a synthesis of various γ-Fe2O3 nanoparticles, which differ in surface functionalization, application of particles for histamine detection and isolation, and subsequent reaction of desorbed histamine with ninhydrin for final ion exchange chromatography quantification. The aim of this study was to develop easy to use, cost-effective, and error-free procedure for quantification of histamine.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
NANOCON 2018: Conference Proceedings
ISBN
978-80-87294-89-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
365-369
Název nakladatele
Tanger Ltd.
Místo vydání
Ostrava
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000513131900063