Isolation of histamine using γ-Fe2O3 nanoparticles
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914711" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914711 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26620/19:PU131633
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isolation of histamine using γ-Fe2O3 nanoparticles
Popis výsledku v původním jazyce
Histamine, biologically active amine, is normally present in the body and it is involved in a local regulation of physiological processes. It occurs in food as a product of microbial decarboxylation of the amino acid histidine, and the ingestion of foods that contain high levels of histamine can lead to poisoning. Hence, the presence of this biogenic amine is considered as an indicator of food spoilage. Many different methods are available to detect the presence of histamine in food samples. The aim of this study was to design a fast and low-cost method for histamine identification employing magnetic isolation and subsequent reaction of desorbed histamine with ninhydrin for final ion exchange chromatography quantification.
Název v anglickém jazyce
Isolation of histamine using γ-Fe2O3 nanoparticles
Popis výsledku anglicky
Histamine, biologically active amine, is normally present in the body and it is involved in a local regulation of physiological processes. It occurs in food as a product of microbial decarboxylation of the amino acid histidine, and the ingestion of foods that contain high levels of histamine can lead to poisoning. Hence, the presence of this biogenic amine is considered as an indicator of food spoilage. Many different methods are available to detect the presence of histamine in food samples. The aim of this study was to design a fast and low-cost method for histamine identification employing magnetic isolation and subsequent reaction of desorbed histamine with ninhydrin for final ion exchange chromatography quantification.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10401 - Organic chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2018: Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-597-8
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
501-505
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
7. 11. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000462205300095