Current Trends in Detection of Histamine in Food and Beverages
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F19%3APU131534" target="_blank" >RIV/00216305:26620/19:PU131534 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/19:43915128
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b05515" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b05515</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.8b05515" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.8b05515</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Current Trends in Detection of Histamine in Food and Beverages
Popis výsledku v původním jazyce
Histamine is a heterocyclic amine formed by decarboxylation of the amino acid L-histidine. It is involved in the local regulation of physiological processes but also can occur exogenously in the food supply. Histamine is toxic at high intakes; therefore, determination of the histamine level in food is an important aspect of food safety. This article will review the current understanding of physiological functions of endogenous and ingested histamine with a particular focus placed on existing and emerging technologies for histamine quantification in food. Methods reported in this article are sequentially arranged and provide a brief overview of analytical methods reported, including those based on nanotechnologies.
Název v anglickém jazyce
Current Trends in Detection of Histamine in Food and Beverages
Popis výsledku anglicky
Histamine is a heterocyclic amine formed by decarboxylation of the amino acid L-histidine. It is involved in the local regulation of physiological processes but also can occur exogenously in the food supply. Histamine is toxic at high intakes; therefore, determination of the histamine level in food is an important aspect of food safety. This article will review the current understanding of physiological functions of endogenous and ingested histamine with a particular focus placed on existing and emerging technologies for histamine quantification in food. Methods reported in this article are sequentially arranged and provide a brief overview of analytical methods reported, including those based on nanotechnologies.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
ISSN
0021-8561
e-ISSN
1520-5118
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
773-783
Kód UT WoS článku
000457067100001
EID výsledku v databázi Scopus
—