Histamin a tyramin v potravě a jejich vliv na zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F18%3AN0000020" target="_blank" >RIV/00027022:_____/18:N0000020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Histamin a tyramin v potravě a jejich vliv na zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
Studie přináší souhrnné poznatky dostupné v současné době o biogenních aminech, histaminu a tyraminu, v potravinách. Třebaže jsou aminy histamin a tyramin přirozenou součástí některých potravin, mohou však vzniknout i při jejich mikrobiální kontaminaci. Studie představuje jak zdroje těchto biogenních aminů, mechanizmy jejich působení na lidský organizmus, možnosti diagnostiky a terapie, tak metody jejich stanovení.
Název v anglickém jazyce
Histamine and tyramine in food and their health effects
Popis výsledku anglicky
The study aims for comprehensive recent information concerning biogenic amines, histamine and tyramine, in food. Although they are naturally present in certain food, they can also be produced by their microbial contamination. The study focuses on sources of these biogenic amines, mechanisms of their effects on human organism, possible diagnostic and therapeutic methods as well as methods for their determination in food.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
118-121
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—