Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000204" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000204 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotnínezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of quality parameters of carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines are naturally distributed in proteinaceous food, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. Amine toxicity depends strongly on the biogenic amine type and on the individual efficiency of detoxication. Ingestion of large amounts of biogenic amines may result in health problems, for sensitive individuals they represent a health risk. There are two reasons for the determination of amines in foods, the first is their potential toxicity, the second is the possibility to use them as food quality markers. In non-fermented foods these compounds were found useful as quality indicators and markers of food decomposition. The objective of present work was to determine the levels of biogenic amines as indicators of decomposition in carp muscle stored at different temperatures and the effect of bacterial contamination on the formation of these compounds. Ammonia concentrations were also determined in these samp

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou

  • ISBN

    80-8069-346-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    59-60

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    22. 4. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku