Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000204" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000204 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika jakostních parametrů svaloviny kapra obecného (Cyprinus carpio) za různých podmínek skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Biogenní aminy jsou přirozenou součástí buněčných struktur potravin nebo vznikají v procesu skladování potravin enzymovými reakcemi tkáňového nebo mikrobiálního původu. Míra škodlivosti je značně závislá na typu příslušného aminu, rovněž však na individuálních schopnostech organismu aminy odbourávat. Aminy v potravě mohou po konzumaci vyvolávat prudké fyziologické odezvy, u vnímavějších osob může dojít až k těžkým migrénovým stavům. Sledování těchto látek je významné jednak z pohledu ovlivnění zdravotnínezávadnosti a jednak k posouzení kvality potravin. U nefermentovaných potravin významnější nárůst obsahu biogenních aminů vykazuje souvislost s nežádoucími rozkladnými procesy bílkovinné matrice. Aminy zde hrají roli především potenciálního kritéria jakosti. V naší studii byla řešena problematika přítomnosti biogenních aminů jako ukazatelů čerstvosti u svaloviny hybridů kapra obecného skladovaných za různých teplotních podmínek a vliv bakteriální kontaminace na tvorbu těchto látek. V s
Název v anglickém jazyce
Dynamics of quality parameters of carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines are naturally distributed in proteinaceous food, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. Amine toxicity depends strongly on the biogenic amine type and on the individual efficiency of detoxication. Ingestion of large amounts of biogenic amines may result in health problems, for sensitive individuals they represent a health risk. There are two reasons for the determination of amines in foods, the first is their potential toxicity, the second is the possibility to use them as food quality markers. In non-fermented foods these compounds were found useful as quality indicators and markers of food decomposition. The objective of present work was to determine the levels of biogenic amines as indicators of decomposition in carp muscle stored at different temperatures and the effect of bacterial contamination on the formation of these compounds. Ammonia concentrations were also determined in these samp
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
II. Vedecká konferencia študentov a doktorandov s medzinárodnou účasťou
ISBN
80-8069-346-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
59-60
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
22. 4. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—