Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potenciální riziko tvorby biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000207" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000207 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potencial risk of biogenic amine formation in carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenic amines are organic, basic nitrogenous compounds of low molecular weight, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. In stored meat, amines are generated by the action of spoilage bacteria decarboxylases. Biogenic amines at low concentrations are essential for many physiological functions, while ingestion of large amounts may result in health problems. The reasons for the determination of amines in food are primarily theirpotencial toxicity and the second the possibility of using them as food quality markers. Biogenic amines in fish can serve as indicators of decomposition. In contrast with the number of laboratories examining changes in biogenic amine content in sea fish, freshwater fish have not been studied yet. The objective of present work was to learn how the different storage temperatures (3 # 2 °C; 24 °C and -18 # 1 °C) can affect the quality of carp muscle (Cyprinus carpio) as determined by micr

  • Název v anglickém jazyce

    Potencial risk of biogenic amine formation in carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines are organic, basic nitrogenous compounds of low molecular weight, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. In stored meat, amines are generated by the action of spoilage bacteria decarboxylases. Biogenic amines at low concentrations are essential for many physiological functions, while ingestion of large amounts may result in health problems. The reasons for the determination of amines in food are primarily theirpotencial toxicity and the second the possibility of using them as food quality markers. Biogenic amines in fish can serve as indicators of decomposition. In contrast with the number of laboratories examining changes in biogenic amine content in sea fish, freshwater fish have not been studied yet. The objective of present work was to learn how the different storage temperatures (3 # 2 °C; 24 °C and -18 # 1 °C) can affect the quality of carp muscle (Cyprinus carpio) as determined by micr

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Risk factors of food chain IV

  • ISBN

    80-8069-415-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    23-24

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    7. 10. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku