Potenciální riziko tvorby biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000207" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Potencial risk of biogenic amine formation in carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions
Popis výsledku v původním jazyce
Biogenic amines are organic, basic nitrogenous compounds of low molecular weight, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. In stored meat, amines are generated by the action of spoilage bacteria decarboxylases. Biogenic amines at low concentrations are essential for many physiological functions, while ingestion of large amounts may result in health problems. The reasons for the determination of amines in food are primarily theirpotencial toxicity and the second the possibility of using them as food quality markers. Biogenic amines in fish can serve as indicators of decomposition. In contrast with the number of laboratories examining changes in biogenic amine content in sea fish, freshwater fish have not been studied yet. The objective of present work was to learn how the different storage temperatures (3 # 2 °C; 24 °C and -18 # 1 °C) can affect the quality of carp muscle (Cyprinus carpio) as determined by micr
Název v anglickém jazyce
Potencial risk of biogenic amine formation in carp muscle (Cyprinus carpio) under different storage conditions
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines are organic, basic nitrogenous compounds of low molecular weight, usually formed by the enzymatic decarboxylation of specific amino acids due to microbial enzymes or tissue activity. In stored meat, amines are generated by the action of spoilage bacteria decarboxylases. Biogenic amines at low concentrations are essential for many physiological functions, while ingestion of large amounts may result in health problems. The reasons for the determination of amines in food are primarily theirpotencial toxicity and the second the possibility of using them as food quality markers. Biogenic amines in fish can serve as indicators of decomposition. In contrast with the number of laboratories examining changes in biogenic amine content in sea fish, freshwater fish have not been studied yet. The objective of present work was to learn how the different storage temperatures (3 # 2 °C; 24 °C and -18 # 1 °C) can affect the quality of carp muscle (Cyprinus carpio) as determined by micr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Risk factors of food chain IV
ISBN
80-8069-415-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
23-24
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
7. 10. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—