Vliv různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000205" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000205 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Vliv různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio)
Popis výsledku v původním jazyce
The effects of different storage temperatures (3#2 °C; 24 °C and -18#1 °C) of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines and ammonia in relationship to microbiological assesment were studied. Total viable counts, coliform bacteria count and psychrotrophic viable count were investigated. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. The changes of fish quality determined by increasing of microbiological counts and ammonia concentrations followed by biogenic amines production in carp muscle.Putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine were detected in different concentrations, depending on the storage temperatures. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were found. The highest level of histamine formed was 333,16 mg.kg-1 in 2 days. Biogenic amines production ca
Název v anglickém jazyce
Vliv různých podmínek skladování na tvorbu biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio)
Popis výsledku anglicky
The effects of different storage temperatures (3#2 °C; 24 °C and -18#1 °C) of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines and ammonia in relationship to microbiological assesment were studied. Total viable counts, coliform bacteria count and psychrotrophic viable count were investigated. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. The changes of fish quality determined by increasing of microbiological counts and ammonia concentrations followed by biogenic amines production in carp muscle.Putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine were detected in different concentrations, depending on the storage temperatures. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were found. The highest level of histamine formed was 333,16 mg.kg-1 in 2 days. Biogenic amines production ca
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-493-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
72-76
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—