Dynamika biogeních aminu ve svalové tkáni kapra (Cyprinus carpio)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12610%2F06%3A00006943" target="_blank" >RIV/60076658:12610/06:00006943 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines weredetermined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines(putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01)in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout
Název v anglickém jazyce
The dynamics of biogenic amine formation in musile tissue of carp (Cyprinus carpio)
Popis výsledku anglicky
The effect of various storage temperatures (3 # 2°C; 24 # 1°C and -18 # 1°C) on the formation of biogenic amines in the muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines weredetermined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The studied microbiological parameters included total plate count, coliform bakteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines(putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in the muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (P < 0.01)in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7-day storage at 3 # 2°C (mean values 9.7 # 9.5, 3.4 # 4.2, 10.1 # 13.4, 6.3 # 2.1 and 26.2 # 4.7 mg/kg, respectively). No histamine was detected throughout
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
262-270
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—