Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000206" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislostina době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions
Popis výsledku anglicky
In this study the effect of different storage temperatures of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines in relationship to other quality parameters (ammonia concentration) and microbiological assesment (total viable counts,coliform bacteria count and psychrotrophic viable count) were studied. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. Biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine) were detected in different concentrations, depending on the storage temperature. The changes of fish quality were determined by increasing of bacteria counts as well as bybiogenic amines production in carp muscle. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were detected. The highest level was 333,16 mg.kg-1. Ammonia concentration also increased, depending on the st
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
257-260
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
PRAHA
Místo konání akce
Skalský dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—