Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000206" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000206 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití metody HPLC ke stanovení biogenních aminů u kapra obecného (Cyprinus carpio) skladovaného při různých podmínkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byl ověřován vliv různých skladovacích teplot na dynamiku tvorby vybraných biogenních aminů u svaloviny kapra obecného ve vztahu k dalším parametrům (koncentrace amoniaku) a mikrobiálnímu obrazu (CPM, koliformní a psychrotrofní bakterie). Pro stanovení biogenních aminů byla zavedena a validována metoda HPLC s předkolonovou derivatizací dansylchloridem. Biogenní aminy (putrescin, kadaverin, spermidin, spermin a tyramin) byly ve svalovině kapra zjištěny v různých koncentracích, v závislostina době a teplotě skladování. Zvýšené hodnoty byly v souladu se zvyšujícím se počtem mikroorganismů. Zdravotně závažný obsah histaminu se objevil teprve při výrazných smyslových změnách, způsobených rozkladnou činností mikroorganismů. Nejvyšší hodnota byla 333,16 mg.kg-1. Obsah amoniaku se zvyšoval rovněž v závislosti na počtu mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    The application of HPLC method to determination of biogenic amines in carp muscle (Cyprinus carpio) stored at different conditions

  • Popis výsledku anglicky

    In this study the effect of different storage temperatures of carp muscle (Cyprinus carpio) on the development of some biogenic amines in relationship to other quality parameters (ammonia concentration) and microbiological assesment (total viable counts,coliform bacteria count and psychrotrophic viable count) were studied. A high-performance liquid chromatography method involving pre-column derivatisation with dansylchloride was optimized for the identification and determination of selected biogenic amines. Biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine) were detected in different concentrations, depending on the storage temperature. The changes of fish quality were determined by increasing of bacteria counts as well as bybiogenic amines production in carp muscle. When fish became unsuitable for human consumption, toxicological levels of histamine were detected. The highest level was 333,16 mg.kg-1. Ammonia concentration also increased, depending on the st

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    257-260

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    PRAHA

  • Místo konání akce

    Skalský dvůr

  • Datum konání akce

    24. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku