Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika tvorby biogenních aminů ve svalovině kapra obecného (Cyprinus carpio).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000957" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000957 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of differing storage temperatures (3 +/- 2 °C; 24 +/- 1 °C and -18 +/- 1 °C) on formation of biogenic amines in muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The microbiological parameters studied included total plate count, coliform bacteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (p &#61500;0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7 day storage at 3 +/- 2 °C (mean values 9.7 &#61617; 9.5, 3.4 &#61617; 4.2, 10.1 &#61617; 13.4, 6.3 &#61617; 2.1 and 26.2 &#61617; 4.7 mg.kg

  • Název v anglickém jazyce

    The dynamics of biogenic formation in muscle tissue of carp (Cyprinus carpio).

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of differing storage temperatures (3 +/- 2 °C; 24 +/- 1 °C and -18 +/- 1 °C) on formation of biogenic amines in muscle tissue of four hybrid lines of carp (Cyprinus carpio) with respect to microbial contamination was studied. Biogenic amines were determined by fluorescence detection HPLC based on pre-column dansylchloride derivatization. The microbiological parameters studied included total plate count, coliform bacteria count and psychrotrophic bacteria count. Concentrations of biogenic amines (putrescine, cadaverine, spermidine, spermine, tyramine, histamine and tryptamine) determined in muscle tissue of hybrids of individual lines varied depending on temperature and storage period. All four lines showed a significant increase (p &#61500;0.01) in putrescine, cadaverine, spermidine, spermine and tyramine concentrations over 7 day storage at 3 +/- 2 °C (mean values 9.7 &#61617; 9.5, 3.4 &#61617; 4.2, 10.1 &#61617; 13.4, 6.3 &#61617; 2.1 and 26.2 &#61617; 4.7 mg.kg

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    262-270

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus