Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Vzhledem k zanedbatelnému množství sacharidů v masných výrobcích nebyly sacharidy stanovovány. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8%) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of determined nutrients for selected meat products with customer values

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to analyse selected meat products, determine content of some nutrients in them and compare determined nutrients with values stated on the packaging. Nutrients were chosen by their presumed volume in meat products focusing on those that significantly alter their nutritional value. Total content of protein, fat and salt was determined in each product. Due to the negligible amount of carbohydrates in meat products, carbohydrates were not determined. The Kjeldahl method was used to determine total amount of protein, the total fat content was determined according to Soxhlet extraction, and the salt content was determined by Mohr method. The results were used to compare the measured values with the values given on the packages of analysed meat products. The allowable deviations from the MZe [5] manual issued in the spring of 2018 have been used in the calculation. The results showed that in 10 cases, out of 48 (20.8 %), the value shown on the packaging did not correspond to the analysed nutrient content. In the case of total fat content, 7 values did not correspond, for the total protein content, the values were different in two cases and the salt content was different in one case.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    30-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus