Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915503" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915503 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání stanovených nutrientů u vybraných masných výrobků s hodnotami uvedenými na obale
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Vzhledem k zanedbatelnému množství sacharidů v masných výrobcích nebyly sacharidy stanovovány. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8%) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.
Název v anglickém jazyce
Comparison of determined nutrients for selected meat products with customer values
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to analyse selected meat products, determine content of some nutrients in them and compare determined nutrients with values stated on the packaging. Nutrients were chosen by their presumed volume in meat products focusing on those that significantly alter their nutritional value. Total content of protein, fat and salt was determined in each product. Due to the negligible amount of carbohydrates in meat products, carbohydrates were not determined. The Kjeldahl method was used to determine total amount of protein, the total fat content was determined according to Soxhlet extraction, and the salt content was determined by Mohr method. The results were used to compare the measured values with the values given on the packages of analysed meat products. The allowable deviations from the MZe [5] manual issued in the spring of 2018 have been used in the calculation. The results showed that in 10 cases, out of 48 (20.8 %), the value shown on the packaging did not correspond to the analysed nutrient content. In the case of total fat content, 7 values did not correspond, for the total protein content, the values were different in two cases and the salt content was different in one case.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
30-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—