Výživová hodnota vybraných masných výrobků a její označení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915508" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915508 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživová hodnota vybraných masných výrobků a její označení
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo analyzovat vybrané masné výrobky, stanovit obsahy některých nutrietů a porovnat je s obsahy uvedenými na obalech. Pro analýzu byly vybrány takové nutrienty, které významně ovlivňují nutriční hodnotu masných výrobků. V každém výrobku byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli. Pro stanovení celkových bílkovin byla použita metoda dle Kjeldahla, celkový obsah tuku byl stanoven extrakčně dle Soxhleta a obsah soli byl stanoven metodou dle Mohra. Výsledky chemické analýzy byly následně srovnány s hodnotami uvedenými na obalech. Přípustné odchylky byly vypočteny pomocí příručky MZe vydané na jaře roku 2018. Z výsledků vyplynulo, že celkem v 10 případech ze 48 (20,8 %) hodnoty uvedené na obalech neodpovídaly stanovenému obsahu nutrientů. V případě obsahu celkového tuku neodpovídalo 7 hodnot, u obsahu celkových bílkovin se hodnoty lišily ve dvou případech a u obsahu soli v jednom případě.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of selected meat prodcts and its label
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to analyse selected meat products, to determine the contents of some nutrients and compare them with the contents on the packaging. For analysis, nutrients have been selected that significantly affect the nutritional value of meat products. The content of total protein, fat and salt was determined in each product. The Kjeldahl method was used to determine the total protein, the total fat content was determined according to Soxhlet extraction, and the salt content was determined by the Mohr method. The results of the chemical analysis were then compared with those on the packages. Tolerable variations were calculated using the MZ manual issued in the spring of 2018. The results showed that in 10 cases out of 48 (20.8%) of the value given on the packages did not correspond to the determined nutrient content. In the case of the total fat content, there were no 7 values, for the total protein content the values were different in two cases and the salt content in one case.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
264-271
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—