Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881292 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p>0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.
Název v anglickém jazyce
Vegetable analogues of meat - comparison of the content of salt and selected mineral nutrients with the content of ground meat and meat products
Popis výsledku anglicky
Meat products are a rich source of salt. For these reasons as well, some consumers are looking for alternative products based on vegetable proteins. The aim of this study was to compare plant analogues of meat products with real meat products. The salt content was evaluated, which was compared with the salt content on the product packaging. Furthermore, some other mineral elements were determined - iron, calcium, zinc, magnesium and potassium. The content of individual elements was determined by the method of atomic absorption spectrometry, the amount of sodium was converted to salt content. Plant-based alternatives did not differ from meat products in salt content (p>0.05). For some samples, the value of the salt content indicated on the package was different from the amount determined by the AAS method. Of the other determined elements, a statistically significantly higher content of iron and calcium was found in plant alternatives.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
18-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—