Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881292" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881292 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/jednotliva-cisla-casopisu-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rostlinné analogy masa - porovnání obsahu soli a vybraných minerálních živin s obsahem v mletém mase a masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Masné produkty jsou bohatým zdrojem soli. I z těchto důvodů vyhledávají někteří spotřebitelé alternativní výrobky na bázi rostlinných bílkovin. Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků se skutečnými masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli, který byl porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. Dále byly stanoveny některé další minerální prvky - železo, vápník, zinek, hořčík a draslík. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou atomové absorpční spektrometrie, množství sodíku bylo přepočteno na obsah soli. V obsahu soli se rostlinné alternativy od masných výrobků nelišily (p&gt;0,05). U některých vzorků byla odlišná hodnota obsahu soli uvedená na obale od množství stanoveného metodou AAS. Z ostatních stanovených prvků byl zjištěn statisticky významně vyšší obsah železa a vápníku v rostlinných alternativách.

  • Název v anglickém jazyce

    Vegetable analogues of meat - comparison of the content of salt and selected mineral nutrients with the content of ground meat and meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Meat products are a rich source of salt. For these reasons as well, some consumers are looking for alternative products based on vegetable proteins. The aim of this study was to compare plant analogues of meat products with real meat products. The salt content was evaluated, which was compared with the salt content on the product packaging. Furthermore, some other mineral elements were determined - iron, calcium, zinc, magnesium and potassium. The content of individual elements was determined by the method of atomic absorption spectrometry, the amount of sodium was converted to salt content. Plant-based alternatives did not differ from meat products in salt content (p&gt;0.05). For some samples, the value of the salt content indicated on the package was different from the amount determined by the AAS method. Of the other determined elements, a statistically significantly higher content of iron and calcium was found in plant alternatives.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    18-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus