Stanovení vybraných minerálních živin v rostlinných analozích masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881291" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881291 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/06/5500.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-996-9-0238" target="_blank" >10.11118/978-80-7509-996-9-0238</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vybraných minerálních živin v rostlinných analozích masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo porovnání rostlinných analogů masných výrobků s masem/masnými výrobky. Hodnotil se obsah soli a dalších minerálních prvků (Fe, Ca, Zn , Mg a K). Obsah soli byl navíc porovnán s obsahem soli na obalu výrobku. K analýze jednotlivých prvků byla použita metoda atomové absorpční spektrometrie. Průměrný obsah soli ve vzorcích rostlinných analogů masných výrobků se pohyboval v rozmezí 0,72–2,62 %. Obsah soli ve vzorcích masa/masných polotovarů se pohyboval v rozmezí 0,14–2,55 %. Množství obsahu soli vykazovalo rozdílnou variabilitu vzhledem k uvedenému obsahu soli na obalu výrobku. V případě výrobků, které vykazovaly množství soli nižší než uvedené na obalu, je tato variabilita akceptovatelná. Obsah železa se u rostlinných analogů masných výrobků pohyboval v rozmezí 12,92–90,83 mg.kg-1. Nejvyšší obsah železa byl stanoven ve vzorcích, ve kterých výrobce uváděl obohacení výrobků železem. Výsledek stanovení železa byl v souladu s deklarací výrobce. Obsah vápníku byl ve vzorcích rostlinných analogů masných výrobků v rozmezí 197,5–2726,67 mg.kg-1, obsah zinku 6,87–33,75 mg.kg-1, hořčíku 209,60–1216,62 mg.kg-1 a draslíku 0,08–0,66 %.
Název v anglickém jazyce
Determination of selected mineral nutrients in vegetable analogues of meat products
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare plant analogues of meat products with meat/meat products. The content of salt and other mineral elements (Fe, Ca, Zn, Mg and K) was evaluated. In addition, the salt content was compared with the salt content on the product packaging. The atomic absorption spectrometry method was used to analyze individual elements. The average salt content in samples of vegetable analogues of meat products ranged from 0.72 to 2.62 %. The salt content in the samples of meat/meat semi-products ranged from 0.14 to 2.55 %. The amount of salt content showed different variability due to the stated salt content on the product packaging. In the case of products that showed an amount of salt lower than indicated on the package, this variability is acceptable. The iron content of vegetable analogues of meat products ranged from 12.92 to 90.83 mg.kg-1. The highest iron content was determined in samples in which the producer stated that the products were enriched with iron. The result of the determination of iron was in accordance with the producer's declaration. The calcium content in the samples of vegetable analogues of meat products was in the range of 197.5–2726.67 mg.kg-1, zinc content 6.87–33.75 mg.kg-1, magnesium 209.60–1216.62 mg.kg-1 and potassium 0.08–0.66 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník L. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2024
ISBN
978-80-7509-996-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
238-245
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 3. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—