Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880682" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880682 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the sodium content and other mineral elements in vegetable analogues of meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to evaluate the salt content in vegetable analogues of meat products and to compare this amount with the salt content in meat products. Next, determine the content of the mineral elements zinc, iron, magnesium, calcium and potassium. The presence of salt in products is nowadays a very important nutritional parameter due to the fact that a high sodium content can cause an increase in blood pressure with the subsequent development of hypertension. Foods that are considered relatively healthy by consumers can also contribute to the amount of salt consumed. The content of individual elements was determined by the method of flame atomic absorption spectrometry. The samples were prepared by wet path mineralization. The salt content in plant analogues ranged from 0.76 to 2.26 %. The zinc content was in the range of 6.36 - 23.22 mg.kg-1, iron 9.95 - 50.09 mg.kg-1, magnesium 261.35 - 1750.41 mg.kg-1, calcium 168.69 - 1490.21 mg.kg-1 and potassium 0.18 - 1.78 %.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    51. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023: sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7592-231-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    81-85

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku