Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880682" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880682 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu sodíku a dalších minerálních prvků v rostlinných analozích masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo zhodnocení obsahu soli v rostlinných analozích masných výrobků a porovnání tohoto množství s obsahem soli v masných výrobcích. Dále pak stanovit obsah minerálních prvků zinku, železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Zastoupení soli ve výrobcích je v dnešní době velmi důležitým nutričním parametrem vzhledem k tomu, že vysoký obsah sodíku může způsobovat zvýšení krevního tlaku s následným vznikem hypertenze. K množství zkonzumované soli mohou přispět i potraviny, které jsou konzumenty považovány za relativně zdravé. Obsah jednotlivých prvků byl stanoven metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě. Průměrný obsah soli v rostlinných analozích se pohyboval v rozmezí 0,76 – 2,26 %. Obsah zinku byl v rozmezí 6,36 – 23,22 mg.kg-1, železa 9,95 – 50,09 mg.kg-1, hořčíku 261,35 – 1750,41 mg.kg-1, vápníku 168,69 - 1490,21 mg.kg-1 a draslíku 0,18 - 1,78 %.
Název v anglickém jazyce
Determination of the sodium content and other mineral elements in vegetable analogues of meat products
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to evaluate the salt content in vegetable analogues of meat products and to compare this amount with the salt content in meat products. Next, determine the content of the mineral elements zinc, iron, magnesium, calcium and potassium. The presence of salt in products is nowadays a very important nutritional parameter due to the fact that a high sodium content can cause an increase in blood pressure with the subsequent development of hypertension. Foods that are considered relatively healthy by consumers can also contribute to the amount of salt consumed. The content of individual elements was determined by the method of flame atomic absorption spectrometry. The samples were prepared by wet path mineralization. The salt content in plant analogues ranged from 0.76 to 2.26 %. The zinc content was in the range of 6.36 - 23.22 mg.kg-1, iron 9.95 - 50.09 mg.kg-1, magnesium 261.35 - 1750.41 mg.kg-1, calcium 168.69 - 1490.21 mg.kg-1 and potassium 0.18 - 1.78 %.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
51. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023: sborník příspěvků
ISBN
978-80-7592-231-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
81-85
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—