Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880826" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880826 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy
Popis výsledku v původním jazyce
V poslední době roste na trhu nabídka analogů masných výrobků na bázi rostlinných bílkovin jako reakce na požadavky některých spotřebitelů. V této studii byl stanoven obsah bílkovin, tuků a soli, a také zastoupení aminokyselin, mastných kyselin a minerálních prvků v rostlinných analozích dostupných na trhu a v masných výrobcích odpovídajícího typu. Porovnáním výsledků bylo zjištěno, že z hlediska nutričního přináší rostlinné alternativy spotřebitelům některá pozitiva i negativa. Rostlinné analogy sice obsahují více polynenasycených mastných kyselin i omega 3 mastných kyselin a méně nasycených mastných kyselin než masné výrobky a také více hořčíku a vápníku, ovšem jsou deficitní na methionin jako jednu z esenciálních aminokyselin a také jsou chudší na zinek. Také je třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce zpracované výrobky, které obsahují řadu přídatných látek.
Název v anglickém jazyce
Comparison of meat products composition with their plant analogues
Popis výsledku anglicky
Recently, the offer of analogues of meat products based on plant proteins has been growing on the market as a response to the demands of some consumers. In this study, the content of protein, fat and salt, as well as the representation of amino acids, fatty acids and mineral elements in plant analogues available on the market and in meat products of the corresponding type were determined. By comparing the results, it was found that, from a nutritional point of view, plant alternatives bring some positives and negatives to consumers. Although plant analogues contain more polyunsaturated fatty acids and omega 3 fatty acids and less saturated fatty acids than meat products, as well as more magnesium and calcium, they are deficient in methionine as one of the essential amino acids and are also poorer in zinc. It should also be borne in mind that these are highly processed products that contain a number of additives.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—