Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880826" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880826 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání složení masných výrobků s jejich rostlinnými analogy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V poslední době roste na trhu nabídka analogů masných výrobků na bázi rostlinných bílkovin jako reakce na požadavky některých spotřebitelů. V této studii byl stanoven obsah bílkovin, tuků a soli, a také zastoupení aminokyselin, mastných kyselin a minerálních prvků v rostlinných analozích dostupných na trhu a v masných výrobcích odpovídajícího typu. Porovnáním výsledků bylo zjištěno, že z hlediska nutričního přináší rostlinné alternativy spotřebitelům některá pozitiva i negativa. Rostlinné analogy sice obsahují více polynenasycených mastných kyselin i omega 3 mastných kyselin a méně nasycených mastných kyselin než masné výrobky a také více hořčíku a vápníku, ovšem jsou deficitní na methionin jako jednu z esenciálních aminokyselin a také jsou chudší na zinek. Také je třeba mít na paměti, že se jedná o vysoce zpracované výrobky, které obsahují řadu přídatných látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of meat products composition with their plant analogues

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, the offer of analogues of meat products based on plant proteins has been growing on the market as a response to the demands of some consumers. In this study, the content of protein, fat and salt, as well as the representation of amino acids, fatty acids and mineral elements in plant analogues available on the market and in meat products of the corresponding type were determined. By comparing the results, it was found that, from a nutritional point of view, plant alternatives bring some positives and negatives to consumers. Although plant analogues contain more polyunsaturated fatty acids and omega 3 fatty acids and less saturated fatty acids than meat products, as well as more magnesium and calcium, they are deficient in methionine as one of the essential amino acids and are also poorer in zinc. It should also be borne in mind that these are highly processed products that contain a number of additives.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    54-58

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku