Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915506" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915506 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení
Popis výsledku v původním jazyce
Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.
Název v anglickém jazyce
Quality parameters of pork meat and their evaluation
Popis výsledku anglicky
Meat is a very important commodity and is an integral part of balanced and varied human nutrition. It contains a significant amount of macro and micronutrients that are essential for our growth and development. Pork is an important part of our gastronomy, the item of consumer buying, the basis of recipes for meat products, it has a connection with nutrition, economic context. The quality requirements for meat and meat products have changed over time as the level of knowledge and society have changed. Factors affecting meat quality can be divided into intravital and post-mortem factors. Parameters and criteria for virtually any product, food, and therefore meat, is determined by consumer. Consumers' requirements, scientific knowledge and experience are further used for standardization. Such important features are an effort to describe, set criteria and put these requirements in legislation. Over time, the significance of the various factors influencing the quality of not only pork can change, some of the properties become more important. At present, there are several usable methods for assessing the quality of meat, which are used by scientific institutions and supervisors to summarize the overall quality of the meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
48-54
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—