Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915506" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915506 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny" target="_blank" >http://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní parametry vepřového výsekového masa a jejich hodnocení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Maso je velmi důležitou komoditou a je nedílnou součástí vyvážené a pestré výživy člověka. Obsahuje významné množství makro i mikronutrientů, které jsou nezbytné pro náš růst a vývoj. Vepřové maso tvoří významnou součást naší gastronomie, položku nákupu spotřebitelů, základ receptur masných výrobků, má souvislosti s výživou, ekonomické souvislosti. Požadavky na jakost masa a potažmo masných výrobků se v čase měnily, tak jak se měnila úroveň vědění, ale i života společnosti. Faktory ovlivňující jakost masa lze rozdělit na intravitální a postmortální. Parametry a kritéria prakticky na jakýkoli výrobek, potravinu, a tedy i maso, určuje člověk. Požadavků spotřebitelů, vědeckých poznatků a zkušeností se dále využívá ke standardizaci. Takové důležité vlastnosti je snaha popsat, stanovit kritéria a ukotvit tyto požadavky v legislativních předpisech. V průběhu času se význam různých faktorů ovlivňující jakost nejen vepřového masa může měnit, některé vlastnosti nabývají na důležitosti. V současné době existuje množství použitelných metod k hodnocení jakosti masa, bývají využívány vědeckými institucemi a dozorovými orgány k sumarizaci celkové jakosti masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality parameters of pork meat and their evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    Meat is a very important commodity and is an integral part of balanced and varied human nutrition. It contains a significant amount of macro and micronutrients that are essential for our growth and development. Pork is an important part of our gastronomy, the item of consumer buying, the basis of recipes for meat products, it has a connection with nutrition, economic context. The quality requirements for meat and meat products have changed over time as the level of knowledge and society have changed. Factors affecting meat quality can be divided into intravital and post-mortem factors. Parameters and criteria for virtually any product, food, and therefore meat, is determined by consumer. Consumers&apos; requirements, scientific knowledge and experience are further used for standardization. Such important features are an effort to describe, set criteria and put these requirements in legislation. Over time, the significance of the various factors influencing the quality of not only pork can change, some of the properties become more important. At present, there are several usable methods for assessing the quality of meat, which are used by scientific institutions and supervisors to summarize the overall quality of the meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    48-54

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku