Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915653" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915653 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/19:43877582
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat
Popis výsledku v původním jazyce
Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. Most snacks are made from standard non-grain Triticum aestivum, which contains a minimum of minerals and antioxidants that are stored in the bran. The aim of this study was to determine the total amount of polyphenols and antioxidant activity in snacks (sticks) which was made from coloured wheat varieties. Antioxidant activity results were in the range from 21.06 to 34.5 mg TE.100 g-1. The highest value was in Skorpion wheat (34.5 mg TE.100 g-1). Between Skorpion wheat and control was observed significant difference (p < 0.05). The highest amount polyphenols was found in the sample of Konini (8.85 mg GAE.kg-1). Between Konini and control was observed significant difference (p < 0.05).
Název v anglickém jazyce
Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat
Popis výsledku anglicky
Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. Most snacks are made from standard non-grain Triticum aestivum, which contains a minimum of minerals and antioxidants that are stored in the bran. The aim of this study was to determine the total amount of polyphenols and antioxidant activity in snacks (sticks) which was made from coloured wheat varieties. Antioxidant activity results were in the range from 21.06 to 34.5 mg TE.100 g-1. The highest value was in Skorpion wheat (34.5 mg TE.100 g-1). Between Skorpion wheat and control was observed significant difference (p < 0.05). The highest amount polyphenols was found in the sample of Konini (8.85 mg GAE.kg-1). Between Konini and control was observed significant difference (p < 0.05).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít: Recenzovaný zborník prednášok a posterových prezentácií z medzinárodnej vedeckej konferencie
ISBN
978-80-8077-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
263-267
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
15. 5. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—