Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915653" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915653 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/19:43877582

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. Most snacks are made from standard non-grain Triticum aestivum, which contains a minimum of minerals and antioxidants that are stored in the bran. The aim of this study was to determine the total amount of polyphenols and antioxidant activity in snacks (sticks) which was made from coloured wheat varieties. Antioxidant activity results were in the range from 21.06 to 34.5 mg TE.100 g-1. The highest value was in Skorpion wheat (34.5 mg TE.100 g-1). Between Skorpion wheat and control was observed significant difference (p &lt; 0.05). The highest amount polyphenols was found in the sample of Konini (8.85 mg GAE.kg-1). Between Konini and control was observed significant difference (p &lt; 0.05).

  • Název v anglickém jazyce

    Bioactive substances in snack- type products made from coloured wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. Most snacks are made from standard non-grain Triticum aestivum, which contains a minimum of minerals and antioxidants that are stored in the bran. The aim of this study was to determine the total amount of polyphenols and antioxidant activity in snacks (sticks) which was made from coloured wheat varieties. Antioxidant activity results were in the range from 21.06 to 34.5 mg TE.100 g-1. The highest value was in Skorpion wheat (34.5 mg TE.100 g-1). Between Skorpion wheat and control was observed significant difference (p &lt; 0.05). The highest amount polyphenols was found in the sample of Konini (8.85 mg GAE.kg-1). Between Konini and control was observed significant difference (p &lt; 0.05).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XL: Bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít: Recenzovaný zborník prednášok a posterových prezentácií z medzinárodnej vedeckej konferencie

  • ISBN

    978-80-8077-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    263-267

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    15. 5. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku