Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878956" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878956 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. The aim of this work was to determine and compare the amount of polyphenols and antioxidant activity in biscuits made from coloured wheat varieties. The results of the coloured varieties (AF Oxana, AF Jumiko) were compared to the results of the standard no colour wheat variety Vanessa. Biscuits from coloured wheat showed higher amount of polyphenols compared to standard wheat biscuits. The highest amount of polyphenols was found in sample no. 1 wheat AF Oxana (13.2 mg GAE.kg-1). Significant differences (p &lt; 0.05) were found between AF Oxana and AF Jumiko and between AF Oxana and Vanessa. Results in the antioxidant activity determined the highest amount in the sample of no colour whole cereal wheat variety - Vanessa (1001 mg TE.100 g-1 ). A statistically significant difference (p &lt; 0.05) was observed between Vanessa and AF Oxana and between Vanessa and AF Jumiko.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)

  • Popis výsledku anglicky

    Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. The aim of this work was to determine and compare the amount of polyphenols and antioxidant activity in biscuits made from coloured wheat varieties. The results of the coloured varieties (AF Oxana, AF Jumiko) were compared to the results of the standard no colour wheat variety Vanessa. Biscuits from coloured wheat showed higher amount of polyphenols compared to standard wheat biscuits. The highest amount of polyphenols was found in sample no. 1 wheat AF Oxana (13.2 mg GAE.kg-1). Significant differences (p &lt; 0.05) were found between AF Oxana and AF Jumiko and between AF Oxana and Vanessa. Results in the antioxidant activity determined the highest amount in the sample of no colour whole cereal wheat variety - Vanessa (1001 mg TE.100 g-1 ). A statistically significant difference (p &lt; 0.05) was observed between Vanessa and AF Oxana and between Vanessa and AF Jumiko.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-846-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    34-36

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 5. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku