Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878956" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878956 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/media-verejnost/sborniky-z-konferenci/KMVP%202020_sborn%C3%ADk.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)
Popis výsledku v původním jazyce
Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. The aim of this work was to determine and compare the amount of polyphenols and antioxidant activity in biscuits made from coloured wheat varieties. The results of the coloured varieties (AF Oxana, AF Jumiko) were compared to the results of the standard no colour wheat variety Vanessa. Biscuits from coloured wheat showed higher amount of polyphenols compared to standard wheat biscuits. The highest amount of polyphenols was found in sample no. 1 wheat AF Oxana (13.2 mg GAE.kg-1). Significant differences (p < 0.05) were found between AF Oxana and AF Jumiko and between AF Oxana and Vanessa. Results in the antioxidant activity determined the highest amount in the sample of no colour whole cereal wheat variety - Vanessa (1001 mg TE.100 g-1 ). A statistically significant difference (p < 0.05) was observed between Vanessa and AF Oxana and between Vanessa and AF Jumiko.
Název v anglickém jazyce
Determination of antioxidants in coloured wheat biscuits (Oxana, Jumiko and Vanessa)
Popis výsledku anglicky
Currently there is a growing interest in the functional properties of food and also in the role of antioxidants which promote health and reduces the risk of chronic diseases. The aim of this work was to determine and compare the amount of polyphenols and antioxidant activity in biscuits made from coloured wheat varieties. The results of the coloured varieties (AF Oxana, AF Jumiko) were compared to the results of the standard no colour wheat variety Vanessa. Biscuits from coloured wheat showed higher amount of polyphenols compared to standard wheat biscuits. The highest amount of polyphenols was found in sample no. 1 wheat AF Oxana (13.2 mg GAE.kg-1). Significant differences (p < 0.05) were found between AF Oxana and AF Jumiko and between AF Oxana and Vanessa. Results in the antioxidant activity determined the highest amount in the sample of no colour whole cereal wheat variety - Vanessa (1001 mg TE.100 g-1 ). A statistically significant difference (p < 0.05) was observed between Vanessa and AF Oxana and between Vanessa and AF Jumiko.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXII. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-846-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
34-36
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
20. 5. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—