Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43916486" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43916486 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání vybraných druhů párků z hlediska výživové hodnoty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celkem 20 vybraných párků bylo rozděleno do 4 skupin na základě podobnosti pro spotřebitele. Chemickou analýzou byl stanoven obsah celkových bílkovin, tuku a soli u každého výrobku, dále byla vypočtena energetická hodnota. Skupiny byly následně porovnány dle obsahu stanovených nutrientů a vypočtené energetické hodnoty. Statisticky významný rozdíl (p &lt; 0,05) byl prokázán mezi skupinou C (kuřecí párky) a ostatními skupinami, a to v obsahu tuku a u vypočtené energetické hodnoty. Analyzované hodnoty byly dále srovnány s hodnotami uvedenými na obalech výrobků. Bylo zjištěno, že celkem 7 výrobků nesplňuje požadavky pro označování výživových údajů, ve smyslu nedodržení povolených odchylek v obsahu nutrientů. Závěrem byla provedena senzorická analýza, kdy byly zjištěny statisticky významné rozdíly (p &lt; 0,05) u deskriptorů barva, konzistence, šťavnatost, vůně a celková chuť. V celkové chuti byla od ostatních skupin průkazně nejhůře hodnocena (p &lt; 0,05) skupina C (kuřecí párky), zároveň obsahovala průkazně nejméně tuku (15,56 %).

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of selected types of sausages in terms of nutritional value

  • Popis výsledku anglicky

    In all, 20 sausages were selected. Based on similarities, these products were divided into 4 groups and average values were compared between the groups. Content of total protein, fat and salt was determined by chemical analysis, the energy value was also determined. Statistically significant difference (p &lt; 0.05) was detected between group C (chicken meat sausages) and other groups in terms of fat content and calculated energy values. The determined amounts of protein, fat and salt were also compared with facts on the label. Overall seven products failed the permissible tolerance. Finally, sensory analysis was performed. Statistically significant differences (p &lt; 0.05) were found in colour, consistency, juiciness, odour and overall taste. Group C samples (chicken sausages) were the worst rated (p &lt; 0.05) in overall taste. This group also contained the least fat from the all groups (15.56 %).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Výukové a výzkumné kapacity pro biotechnologické obory a rozšíření infrastruktury</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin - XLIX. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-828-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    260-265

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    16. 10. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku