Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effects of various storage conditions on changes in the colour of an alcoholic drink known as "tuzemák"

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917088" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917088 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2019/mnet_2019_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2019/mnet_2019_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effects of various storage conditions on changes in the colour of an alcoholic drink known as "tuzemák"

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present work examines the effects of storage conditions on the colour stability of Tuzemák, a typical Czech alcoholic drink. The measurements were carried out over a period of 24 months. Samples were stored in bottles made of dark and clear glass and were stored in two different temperature modes, 20 oC and 6 oC, with light allowed in, light not allowed in, and lighting with an LED bulb. During the storage period, the dynamics of the colour changes were determined using a Konica Minolta CM 3500d spectrophotometer. The measured value was lightness L*(D65). The results confirmed that storage conditions have a significant influence and effect on the stability and permanence of the colour of alcoholic drinks. In the samples, the parameter L*(D65) ranged between 83.32 and 92.22. Storage with no light (in the dark) at a low temperature (+- 6 oC) and using a dark bottle as a container was found to be the best combination for ensuring maximum colour stability. The influence of light and temperature on storage was less pronounced in dark bottles than in the clear bottles where the lightening of the product was more obvious.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of various storage conditions on changes in the colour of an alcoholic drink known as "tuzemák"

  • Popis výsledku anglicky

    The present work examines the effects of storage conditions on the colour stability of Tuzemák, a typical Czech alcoholic drink. The measurements were carried out over a period of 24 months. Samples were stored in bottles made of dark and clear glass and were stored in two different temperature modes, 20 oC and 6 oC, with light allowed in, light not allowed in, and lighting with an LED bulb. During the storage period, the dynamics of the colour changes were determined using a Konica Minolta CM 3500d spectrophotometer. The measured value was lightness L*(D65). The results confirmed that storage conditions have a significant influence and effect on the stability and permanence of the colour of alcoholic drinks. In the samples, the parameter L*(D65) ranged between 83.32 and 92.22. Storage with no light (in the dark) at a low temperature (+- 6 oC) and using a dark bottle as a container was found to be the best combination for ensuring maximum colour stability. The influence of light and temperature on storage was less pronounced in dark bottles than in the clear bottles where the lightening of the product was more obvious.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2019: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-688-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    398-403

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 11. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000576735500071