Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917294" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917294 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.respigbreed.cz/2019/1/2.pdf" target="_blank" >http://www.respigbreed.cz/2019/1/2.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Boar taint is an unpleasant meat odour or taste occurring in uncastrated male pigs usually. Naturally occurring compounds - androstenone, skatole and indole - and their accumulation in the adipose tissue of entire boars cause the perceptible boar taint. Individual levels or combination of these compounds lead to perception of boar taint observed during culinary process and pork consumption. The ban on surgical castration based on EU legislation makes it necessary to find a solution that enables our producers to adapt to these new conditions and ensure their competitiveness. Alternative options include the use of molecular genetic markers that affect the levels of androstenone and skatole in pig adipose tissue by Marker Assisted Selection (MAS). The aim of this review is to provide overview in recent facts in the field of molecular genetics and possibility in boar taint reduction solution.

  • Název v anglickém jazyce

    Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?

  • Popis výsledku anglicky

    Boar taint is an unpleasant meat odour or taste occurring in uncastrated male pigs usually. Naturally occurring compounds - androstenone, skatole and indole - and their accumulation in the adipose tissue of entire boars cause the perceptible boar taint. Individual levels or combination of these compounds lead to perception of boar taint observed during culinary process and pork consumption. The ban on surgical castration based on EU legislation makes it necessary to find a solution that enables our producers to adapt to these new conditions and ensure their competitiveness. Alternative options include the use of molecular genetic markers that affect the levels of androstenone and skatole in pig adipose tissue by Marker Assisted Selection (MAS). The aim of this review is to provide overview in recent facts in the field of molecular genetics and possibility in boar taint reduction solution.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910400" target="_blank" >QK1910400: Výkrm kanečků jako ekonomicky i eticky přijatelná možnost řešení zákazu a omezení chirurgické kastrace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    7-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus