Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43917294" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43917294 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.respigbreed.cz/2019/1/2.pdf" target="_blank" >http://www.respigbreed.cz/2019/1/2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?
Popis výsledku v původním jazyce
Boar taint is an unpleasant meat odour or taste occurring in uncastrated male pigs usually. Naturally occurring compounds - androstenone, skatole and indole - and their accumulation in the adipose tissue of entire boars cause the perceptible boar taint. Individual levels or combination of these compounds lead to perception of boar taint observed during culinary process and pork consumption. The ban on surgical castration based on EU legislation makes it necessary to find a solution that enables our producers to adapt to these new conditions and ensure their competitiveness. Alternative options include the use of molecular genetic markers that affect the levels of androstenone and skatole in pig adipose tissue by Marker Assisted Selection (MAS). The aim of this review is to provide overview in recent facts in the field of molecular genetics and possibility in boar taint reduction solution.
Název v anglickém jazyce
Review: Molecular Genetic Markers Associated with Boar Taint - Could Molecular Genetics Contribute to Its Reduction?
Popis výsledku anglicky
Boar taint is an unpleasant meat odour or taste occurring in uncastrated male pigs usually. Naturally occurring compounds - androstenone, skatole and indole - and their accumulation in the adipose tissue of entire boars cause the perceptible boar taint. Individual levels or combination of these compounds lead to perception of boar taint observed during culinary process and pork consumption. The ban on surgical castration based on EU legislation makes it necessary to find a solution that enables our producers to adapt to these new conditions and ensure their competitiveness. Alternative options include the use of molecular genetic markers that affect the levels of androstenone and skatole in pig adipose tissue by Marker Assisted Selection (MAS). The aim of this review is to provide overview in recent facts in the field of molecular genetics and possibility in boar taint reduction solution.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910400" target="_blank" >QK1910400: Výkrm kanečků jako ekonomicky i eticky přijatelná možnost řešení zákazu a omezení chirurgické kastrace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
7-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—