Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of the stage of lactation on selected milk parameters in sheep

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917785" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917785 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of the stage of lactation on selected milk parameters in sheep

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of our study was to evaluate changes in selected parameters, specifically daily milk yield (DMY), basic milk composition and renneting parameters, pH, titratable acidity (TA), coagulation time (CT) and curd quality (CQ) of sheep milk during lactation in the Lacaune ewes (n = 8), reared under intensive nutrition. The stage of lactation (SL) had a significant effect on the DMY and contents of all basic milk components. The DMY and fat content were relatively high during whole lactation. In our opinion these trends were influenced by the quite intensive nutrition. In contrast, the contents of true protein were relatively low. In our opinion relatively low contents of this parameter was mainly affected by the relatively high milk yield of ewes. The pH of milk was very stable during lactation. The TA was also relatively very stable in the first half of lactation, however in late lactation the values of this parameter significantly increased. The SL had no significant effect both on the CT and CQ. In our opinion, relatively balanced values of the CT and CQ indicate on the good health state and correct nutrition of ewes during the whole lactation.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of the stage of lactation on selected milk parameters in sheep

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our study was to evaluate changes in selected parameters, specifically daily milk yield (DMY), basic milk composition and renneting parameters, pH, titratable acidity (TA), coagulation time (CT) and curd quality (CQ) of sheep milk during lactation in the Lacaune ewes (n = 8), reared under intensive nutrition. The stage of lactation (SL) had a significant effect on the DMY and contents of all basic milk components. The DMY and fat content were relatively high during whole lactation. In our opinion these trends were influenced by the quite intensive nutrition. In contrast, the contents of true protein were relatively low. In our opinion relatively low contents of this parameter was mainly affected by the relatively high milk yield of ewes. The pH of milk was very stable during lactation. The TA was also relatively very stable in the first half of lactation, however in late lactation the values of this parameter significantly increased. The SL had no significant effect both on the CT and CQ. In our opinion, relatively balanced values of the CT and CQ indicate on the good health state and correct nutrition of ewes during the whole lactation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal Breeding 2020

  • ISBN

    978-80-7509-705-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    31-36

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 2. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku