Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti uplatnění huminových látek ve výživě jarního ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918831" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918831 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti uplatnění huminových látek ve výživě jarního ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci tříletého pozorování byly sledovány výnos a kvalita zrna sladovnického ječmene po mimokořenové aplikaci huminových látek. Ječmen byl pěstován při dvou úrovních dusíkaté výživy. Aplikace příznivě ovlivnila výnos zrna ječmene. Pozitivně byla ovlivněna i jeho kvalita. Po opakované aplikaci přípravku na počátku a konci sloupkování došlo ke zvýšení objemové hmotnosti zrna o 0,32 kg/hl, vzrostla HTZ o 0,30-0,39 g. Příznivě byla ovlivněna i velikost zrna. Frakce zrna na sítě 2,8 mm se zvýšila o 1,9-3,1 % a snížil se propad zrna o 0,4-1,1 %. Zvýšil se tak podíl zrna vhodného pro sladařské využití. Obsah dusíkatých látek byl po aplikaci huminových látek snížen o 0,41-0,54 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of Using Humic Substances in Spring Barley Nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The yield and grain quality of malting barley were determined using humic substance application within the three-year observation. Barley was grown at two levels of nitrogen nutrition. The application proved a positive effect on the barley grain yield. The quality was also positively affected. The bulk density of the grain was increased by 0.32 kg/hl and thousand grains were also detected higher by 0.30- 0.39 g after the repeated application at the beginning and the end of shooting. The grain size was favourably affected. The value of sieve fraction up to the 2.8 mm of barley grain was increased by 1.9-3.1 % and the grain fraction was decreased by 0.4-1.1%. The proportion of grain suitable for the malting use was also increased. The content of nitrogenous substances was reduced by 0.41-0.74 % after the application of humic substances.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník z 26. mezinárodní konference Racionální použití hnojiv zaměřené na nové trendy ve vývoji a aplikaci hnojiv

  • ISBN

    978-80-213-3054-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    3. 12. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000661271100011