Význam krmiva a krmných směsí pro potravinářskou výrobu - aktuální pohled a souvislosti s výzkumem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919420" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919420 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam krmiva a krmných směsí pro potravinářskou výrobu - aktuální pohled a souvislosti s výzkumem
Popis výsledku v původním jazyce
Výživa je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňující zdraví a užitkovost zvířat a v důsledku také kvalitu a jakost živočišných produktů a výsledných potravin. Vliv výživy a krmení zvířat na kvalitu a jakost potravin může být pozitivní (selen) ale i negativní (mykotoxiny). Obecně platí zásada, že nesprávnými postupy lze z kvalitních krmiv vyrobit krmiva nekvalitní. Na druhou stranu z nekvalitních krmiv nelze vyrobit krmivo kvalitní. Proto, pokud chceme vyrábět kvalitní potraviny živočišného původu, musíme začít vždy u zkrmování kvalitních krmiv. Možnosti ovlivnění potravin pomocí krmiv se snažíme nastínit v tomto textu. V rámci našich experimentů byly testovány pšenice s různě zabarvenou obilkou, pokrutiny, mouční červi, selen a mnoho dalších.
Název v anglickém jazyce
The importance of feed and feed mixtures for food production - current view and research context
Popis výsledku anglicky
Nutrition is one of the most important factors influencing the health and animals performance and quality of animal products and food, respectively. The effect of animal nutrition on food quality and may be positive (selenium) but also negative (mycotoxins). General principle that malpractices can be of high quality feed to produce low-quality feed. On the other hand, low-quality feed can not produce quality feed. Therefore, if we want to produce quality food of animal origin, we must always start with feeding quality feed. We try to outline the possibilities of influencing food through feed in this text. In our experiments, wheat with different color, expellers, mealworms, selenium and many others were tested.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ02000018" target="_blank" >TJ02000018: Využití moučných červů ve výživě zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
46-57
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—