Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku konopných semen do krmiva na obsah mastných kyselin a složení svaloviny kapra obecného

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919422" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku konopných semen do krmiva na obsah mastných kyselin a složení svaloviny kapra obecného

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie byla zaměřena na vliv přídavku konopných semen do krmných směsí pro kapra. Zaměřili jsme se na ovlivnění obsahu mastných kyselin a na chemické složené svaloviny kapra obecného. Pro experiment bylo vybráno 5 diet, kontrolní (KP1) s přídavkem 5 % odrůdy Finola (F5), 15 % Finola (F15), 5% odrůdy Wojko (W5), 15 % Wojko (W15). Do 70 dnů trvajícího experimentu bylo do deseti nádrží (80 l) nasazeno po 15 kusech kapra obecného o průměrné hmotnosti 48,15 g. Na konci experimentu byly odebrány vzorky svaloviny a analyzovány na obsah mastných kyselin, proteinu, tuku a popele. Z výsledků je patrné, že dieta F15 má pozitivní vliv na zvýšení obsahu n-3 mastných kyselin ve vzorku svaloviny (p&lt;0.001). U ostatních diet s přídavkem konopí došlo také k mírnému zvýšení obsahu n-3 a celkového množství PUFA. Přídavek konopí nemá žádný vliv na chemické složení tkání.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of hemp seeds addition to feed on fatty acids content and chemical composition of muscle in carp

  • Popis výsledku anglicky

    This study focused on effect of hemp seeds addition to feed mixture for carp on fatty acid content and chemical composition of muscle in carp. Five diets were prepared, control (KP1), diet with 5 % of hemp variety Finola (F5), with 15 % Finola (F15), with 5 % of Wojko variety (W5) and diet with 15 % Wojko (W15). For this study, 10 tanks (80L) were prepared with 15 individuals of carp in each. An average weight of fish was 48.15 g. In the end of the experiment tissue samples were collected and fatty acid, protein, fat and ash content were determined. Results show that diet F15 has positive effect on increase of n-3 fatty acids in tissue (p &lt;0.001). In other diets with hemp seed addition was also noticed slight increase in n-3 and total PUFA. Hemp seed addition did not have negative influence on chemical composition of tissue.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    413-422

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku