Vliv přídavku konopných semen do krmiva na obsah mastných kyselin a složení svaloviny kapra obecného
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919422" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919422 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku konopných semen do krmiva na obsah mastných kyselin a složení svaloviny kapra obecného
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie byla zaměřena na vliv přídavku konopných semen do krmných směsí pro kapra. Zaměřili jsme se na ovlivnění obsahu mastných kyselin a na chemické složené svaloviny kapra obecného. Pro experiment bylo vybráno 5 diet, kontrolní (KP1) s přídavkem 5 % odrůdy Finola (F5), 15 % Finola (F15), 5% odrůdy Wojko (W5), 15 % Wojko (W15). Do 70 dnů trvajícího experimentu bylo do deseti nádrží (80 l) nasazeno po 15 kusech kapra obecného o průměrné hmotnosti 48,15 g. Na konci experimentu byly odebrány vzorky svaloviny a analyzovány na obsah mastných kyselin, proteinu, tuku a popele. Z výsledků je patrné, že dieta F15 má pozitivní vliv na zvýšení obsahu n-3 mastných kyselin ve vzorku svaloviny (p<0.001). U ostatních diet s přídavkem konopí došlo také k mírnému zvýšení obsahu n-3 a celkového množství PUFA. Přídavek konopí nemá žádný vliv na chemické složení tkání.
Název v anglickém jazyce
Effect of hemp seeds addition to feed on fatty acids content and chemical composition of muscle in carp
Popis výsledku anglicky
This study focused on effect of hemp seeds addition to feed mixture for carp on fatty acid content and chemical composition of muscle in carp. Five diets were prepared, control (KP1), diet with 5 % of hemp variety Finola (F5), with 15 % Finola (F15), with 5 % of Wojko variety (W5) and diet with 15 % Wojko (W15). For this study, 10 tanks (80L) were prepared with 15 individuals of carp in each. An average weight of fish was 48.15 g. In the end of the experiment tissue samples were collected and fatty acid, protein, fat and ash content were determined. Results show that diet F15 has positive effect on increase of n-3 fatty acids in tissue (p <0.001). In other diets with hemp seed addition was also noticed slight increase in n-3 and total PUFA. Hemp seed addition did not have negative influence on chemical composition of tissue.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
413-422
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—