Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921356" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921356 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43410/22:43921356

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.

  • Název v anglickém jazyce

    Where with beaver? European beaver (Castor fiber L.) and its technological appreciation in meat production

  • Popis výsledku anglicky

    The European Beaver (Castor fiber, L.) causes a number of problems in the natural ecosystem and its regulation occurs in many areas on the basis of an exception. The aim of the project dealt at Mendel University in Brno was to analyse the nutritional and technological properties of beaver meat from sites where long-term legal catches (Pohořelice). Beaver is a protected animal, yet its growth in nature brings problems. This is related to his catch and his possible consumption. It is necessary to realize that it is a game meat, although its muscles were not the primary use for consumption, for what the beavers in the past were hunted. Based on legislative exceptions, the analyses were carried out under the project, described by technological processing procedure for meat products to eliminate the potential risks arising from the possible consumption of beaver meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    50-57

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku