Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921356" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921356 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43410/22:43921356
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kam s bobrem? Bobr evropský (Castor fiber L.) a jeho technologické zhodnocení v masné výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Bobr evropský (Castor fiber) způsobuje na řadě míst řadu problémů v přirozeném ekosystému a v mnoha oblastech na základě výjimky dochází k jeho regulaci. Cílem projektu řešeného na Mendelově univerzitě v Brně bylo zanalyzovat nutriční a technologické vlastnosti bobřího masa z lokalit, kde dochází k dlouhodobému legálnímu odlovu jedinců (rybářství Pohořelice). Bobr je chráněným živočichem, přesto jeho nárůst počtů v přírodě přináší problémy. S tím souvisí jeho odlov a jeho případná konzumace člověkem. Je nutné si uvědomit, že se jedná o zvěř, ač jeho svalovina nebyla tím primárním, kvůli čemu byl v minulosti loven. Na základě legislativních výjimek byly v rámci řešeného projektu provedeny rozbory, popsán technologický postup zpracování do masných výrobků, aby byly eliminována rizika plynoucí z případné konzumace bobřího masa.
Název v anglickém jazyce
Where with beaver? European beaver (Castor fiber L.) and its technological appreciation in meat production
Popis výsledku anglicky
The European Beaver (Castor fiber, L.) causes a number of problems in the natural ecosystem and its regulation occurs in many areas on the basis of an exception. The aim of the project dealt at Mendel University in Brno was to analyse the nutritional and technological properties of beaver meat from sites where long-term legal catches (Pohořelice). Beaver is a protected animal, yet its growth in nature brings problems. This is related to his catch and his possible consumption. It is necessary to realize that it is a game meat, although its muscles were not the primary use for consumption, for what the beavers in the past were hunted. Based on legislative exceptions, the analyses were carried out under the project, described by technological processing procedure for meat products to eliminate the potential risks arising from the possible consumption of beaver meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
50-57
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—