Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919419" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919419 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43410/21:43919419

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.

  • Název v anglickém jazyce

    Description and composition of european beaver meat (Castor fiber L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The European beaver is considered a protected species. With the growing population comes conflicts with human interests and the number of European countries in which part of the beaver population has been caught is growing. The Czech Republic is no exception, and after the approval of the care program, the Vltava River Basin District was established as an area with the necessary elimination of this species. However, there are also several dozen places where exceptions to the law for beaver hunting are issued. In these areas, the use of game from caught individuals is offered. For beaver meat, it would be necessary to define the quality parameters (hygienic, nutritional, sensory, and technological). Consumer interest in non-traditional types of meat is growing. Game meat, which also includes beaver meat, is characterized by its high nutritional value and specific organoleptic properties. Beaver meat contains a small amount of fat with a favourable composition of fatty acids with a predominance of unsaturated compared to saturated. The aim of the study was to characterize the beaver carcass. The study also included the determination of dry matter and fat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    541-551

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku