Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919419" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919419 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43410/21:43919419
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika a složení masa bobra evropského (Castor fiber L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Bobr evropský je dle zákona považován za chráněný druh, u kterého se předpokládá, že není možný zásah do přirozeného vývoje. S narůstající populací přichází konflikty s lidskými zájmy a zvyšuje se počet evropských zemí, ve kterých bylo přistoupeno k odlovu části bobří populace. Česká republika není výjimkou, a po schválení programu péče bylo ustanoveno území povodí Vltavy za oblast s nutnou eliminací tohoto druhu. Rovněž však je několik desítek míst, kde jsou vydány výjimky ze zákona pro lov bobra. V těchto oblastech se nabízí využití zvěřiny z ulovených jedinců. U bobřího masa by bylo potřeba dobře definovat jakostní parametry (hygienické, nutriční, senzorické a technologické). Ze strany spotřebitelů roste zájem o netradiční druhy masa. Maso zvěřiny, kam spadá i maso bobra je charakteristické svou vysokou nutriční hodnotou a specifickými organoleptickými vlastnostmi. Bobří maso obsahuje malé množství tuku s příznivým složením mastných kyselin s převahou nenasycených oproti nasyceným. Cílem studie bylo charakterizovat bobří jatečně upravené tělo. Součástí studie bylo také stanovení sušiny, tuku a instrumentální měření barvy.
Název v anglickém jazyce
Description and composition of european beaver meat (Castor fiber L.)
Popis výsledku anglicky
The European beaver is considered a protected species. With the growing population comes conflicts with human interests and the number of European countries in which part of the beaver population has been caught is growing. The Czech Republic is no exception, and after the approval of the care program, the Vltava River Basin District was established as an area with the necessary elimination of this species. However, there are also several dozen places where exceptions to the law for beaver hunting are issued. In these areas, the use of game from caught individuals is offered. For beaver meat, it would be necessary to define the quality parameters (hygienic, nutritional, sensory, and technological). Consumer interest in non-traditional types of meat is growing. Game meat, which also includes beaver meat, is characterized by its high nutritional value and specific organoleptic properties. Beaver meat contains a small amount of fat with a favourable composition of fatty acids with a predominance of unsaturated compared to saturated. The aim of the study was to characterize the beaver carcass. The study also included the determination of dry matter and fat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
541-551
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—