Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921586" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921586 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků
Popis výsledku v původním jazyce
Využití sladových extraktů v pivovarství je rozšířeno již delší dobu, nyní se ovšem výroba piv ze sladových výtažků a mladinových koncentrátů rozšířila. Obliba stoupá hlavně z toho důvodu, že je výroba méně náročná na prostor, ale také finančně méně náročná. Sladové výtažky se dají využít v homebrewingu. Cílem této práce bylo vyrobit světlá piva se stupňovitostí 10o až 12o ze sladových výtažků a ty porovnat s pivem, které bylo vyrobeno klasickou infusní metodou ze sladu. Na výrobu piva byly použity tři druhy sladových výtažků - kanditní, pekařský a sušený extra světlý. Bylo provedeno měření hotových piv na přístroji FermentoFlash, kde byl změřen obsah alkoholu. U všech variant proběhlo senzorické hodnocení. Celkově lze konstatovat, že piva vyrobená ze sladových výtažků jsou svojí kvalitou srovnatelná s těmi, která jsou vyrobena klasickou metodou ze sladu.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of light beers made from malt extracts
Popis výsledku anglicky
The use of malt extracts in brewing has been widespread for a long time, but now the production of beers from malt extracts and wort concentrates has expanded. The popularity is increasing mainly because production is less space-intensive but also less costly. Malt extracts can be used in homebrewing but also in smaller breweries. The aim of this work was to produce light beers with a degree of 10o to 12o from malt extracts and to compare them with beers produced by the classical infusion method from malt. Three types of malt extracts were used for the production of the beer - candied, baker's and dried extra pale. The finished beers were measured on a FermentoFlash instrument, where the alcohol content was measured. Sensory evaluation was carried out for all variants. Overall, it can be concluded that beers made from malt extracts are comparable in quality to those made from malt using the conventional method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
217-226
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—