Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43921586" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43921586 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/978-80-7509-828-3</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorické hodnocení světlých piv vyrobených ze sladových výtažků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Využití sladových extraktů v pivovarství je rozšířeno již delší dobu, nyní se ovšem výroba piv ze sladových výtažků a mladinových koncentrátů rozšířila. Obliba stoupá hlavně z toho důvodu, že je výroba méně náročná na prostor, ale také finančně méně náročná. Sladové výtažky se dají využít v homebrewingu. Cílem této práce bylo vyrobit světlá piva se stupňovitostí 10o až 12o ze sladových výtažků a ty porovnat s pivem, které bylo vyrobeno klasickou infusní metodou ze sladu. Na výrobu piva byly použity tři druhy sladových výtažků - kanditní, pekařský a sušený extra světlý. Bylo provedeno měření hotových piv na přístroji FermentoFlash, kde byl změřen obsah alkoholu. U všech variant proběhlo senzorické hodnocení. Celkově lze konstatovat, že piva vyrobená ze sladových výtažků jsou svojí kvalitou srovnatelná s těmi, která jsou vyrobena klasickou metodou ze sladu.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of light beers made from malt extracts

  • Popis výsledku anglicky

    The use of malt extracts in brewing has been widespread for a long time, but now the production of beers from malt extracts and wort concentrates has expanded. The popularity is increasing mainly because production is less space-intensive but also less costly. Malt extracts can be used in homebrewing but also in smaller breweries. The aim of this work was to produce light beers with a degree of 10o to 12o from malt extracts and to compare them with beers produced by the classical infusion method from malt. Three types of malt extracts were used for the production of the beer - candied, baker&apos;s and dried extra pale. The finished beers were measured on a FermentoFlash instrument, where the alcohol content was measured. Sensory evaluation was carried out for all variants. Overall, it can be concluded that beers made from malt extracts are comparable in quality to those made from malt using the conventional method.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    217-226

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 3. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku