Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nealkoholické pivo ze žitného sladu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917794" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917794 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nealkoholické pivo ze žitného sladu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-alcoholic rye malt beer

  • Popis výsledku anglicky

    The present invention relates to a non-alcoholic beer made from 50 to 90% of rye malt. Rye malt allows to produce non-alcoholic beer fuller in taste, more balanced in colour and more pronounced malt aroma with an alcohol content of up to 0.5% vol. thanks to its lower extraction. The use of rye malt would increase the market value of this agricultural commodity and increase the economic potential. A 50-90% proportion of light barley malt was replaced by rye malt in the production of rye non-alcoholic beer. The wort concentration can thus have up to 6 % of the extract in relation to the lower degree of fermentation (in contrast to barley wort in which up to 4% of the extract is usually contained). A positive effect can occur on the naturally darker yellow colour of beer, more pleasant full malt aroma and a higher fullness of beer after the wort fermentation. This is an important factor for the consumer decision to buy it again.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    33840

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence