Nealkoholické pivo ze žitného sladu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917794" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917794 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0033/uv033840.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nealkoholické pivo ze žitného sladu
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný vynález se týká nealkoholického piva vyrobeného z 50 až 90 % žitného sladu. Žitný slad umožní vyrobit díky jeho nižší extraktivnosti nealkoholické pivo plnější chuti, vyrovnanější barvy a výraznější sladové vůně s obsahem alkoholu do 0,5 % obj. Využití žitného sladu by zvýšilo tržní hodnotu této zemědělské komodity a navýšilo by i jeho hospodářský potenciál. Při výrobě žitného nealkoholického piva byl nahrazen 50-90% podíl světlého ječného sladu sladem žitným. Koncentrace mladiny tak může mít ve vztahu k nižšímu stupni prokvašení až 6 % extraktu (na rozdíl od ječných mladin, kde je obvykle do 4 % extraktu), což má pozitivní vliv na přirozeně tmavší žlutou barvu piva, příjemnější plnou sladovou vůni a po prokvašení mladiny na vyšší plnost piva, což je pro konzumenta podstatný faktor, jestli si pivo koupí znovu.
Název v anglickém jazyce
Non-alcoholic rye malt beer
Popis výsledku anglicky
The present invention relates to a non-alcoholic beer made from 50 to 90% of rye malt. Rye malt allows to produce non-alcoholic beer fuller in taste, more balanced in colour and more pronounced malt aroma with an alcohol content of up to 0.5% vol. thanks to its lower extraction. The use of rye malt would increase the market value of this agricultural commodity and increase the economic potential. A 50-90% proportion of light barley malt was replaced by rye malt in the production of rye non-alcoholic beer. The wort concentration can thus have up to 6 % of the extract in relation to the lower degree of fermentation (in contrast to barley wort in which up to 4% of the extract is usually contained). A positive effect can occur on the naturally darker yellow colour of beer, more pleasant full malt aroma and a higher fullness of beer after the wort fermentation. This is an important factor for the consumer decision to buy it again.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
33840
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence