Možnosti stanovení sekundárních metabolitů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922374" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922374 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/68081715:_____/22:00573117
Výsledek na webu
<a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti stanovení sekundárních metabolitů
Popis výsledku v původním jazyce
Rostlinné sekundární metabolity mají velké uplatnění v oblasti lidského zdraví a výživy. Při stanovení sekundárních metabolitů v kmínu kořenném se sleduje především množství silice v něm obsažené a procentuální zastoupení karvonu a limonenu. Stanovení silic bylo provedeno dvěma různými metodami. Blízkou infračervenou spektrofotometrií a referenční metodou destilací vodní parou s následnou analýzou složení silic pomocí plynové chromatografie. Z dosažených výsledků vyplývá, že mezi metodami stanovené obsahu silic nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Obsah silic kmínu byl v rozmezí od 7,26 do 34,22 ml/kg. Práce upozorňuje na možnost využití rychlé nedestruktivní metody kvalitativních parametrů pomocí FT-NIR spektroskopie v oblasti potravinářství.
Název v anglickém jazyce
Options for the determination of secondary metabolites
Popis výsledku anglicky
Plant secondary metabolites have great applications in human health and nutrition. In the determination of secondary metabolites in cumin root, the amount of essential oil contained in it and the percentage of carvone and limonene are mainly monitored. The determination of essential oils was carried out by two different methods. Near-infrared spectrophotometry and a reference method by steam distillation followed by analysis of essential oil composition by gas chromatography. The results obtained show that no statistically significant differences were found between the methods for determining the essential oil content. The essential oil content of cumin ranged from 7.26 to 34.22 ml/kg. The work highlights the possibility of using a rapid non-destructive method of quality parameters by FT-NIR spectroscopy in the food industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
465-470
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—