Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti stanovení sekundárních metabolitů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922374" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922374 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/68081715:_____/22:00573117

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf" target="_blank" >https://cirkular.cz/troubsko/sbornik2022.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti stanovení sekundárních metabolitů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné sekundární metabolity mají velké uplatnění v oblasti lidského zdraví a výživy. Při stanovení sekundárních metabolitů v kmínu kořenném se sleduje především množství silice v něm obsažené a procentuální zastoupení karvonu a limonenu. Stanovení silic bylo provedeno dvěma různými metodami. Blízkou infračervenou spektrofotometrií a referenční metodou destilací vodní parou s následnou analýzou složení silic pomocí plynové chromatografie. Z dosažených výsledků vyplývá, že mezi metodami stanovené obsahu silic nebyly zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Obsah silic kmínu byl v rozmezí od 7,26 do 34,22 ml/kg. Práce upozorňuje na možnost využití rychlé nedestruktivní metody kvalitativních parametrů pomocí FT-NIR spektroskopie v oblasti potravinářství.

  • Název v anglickém jazyce

    Options for the determination of secondary metabolites

  • Popis výsledku anglicky

    Plant secondary metabolites have great applications in human health and nutrition. In the determination of secondary metabolites in cumin root, the amount of essential oil contained in it and the percentage of carvone and limonene are mainly monitored. The determination of essential oils was carried out by two different methods. Near-infrared spectrophotometry and a reference method by steam distillation followed by analysis of essential oil composition by gas chromatography. The results obtained show that no statistically significant differences were found between the methods for determining the essential oil content. The essential oil content of cumin ranged from 7.26 to 34.22 ml/kg. The work highlights the possibility of using a rapid non-destructive method of quality parameters by FT-NIR spectroscopy in the food industry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21010083" target="_blank" >QK21010083: Ekologická ochrana konzumních brambor jako zdravé zeleniny proti vybraným půdou a sadbou přenášeným patogenům</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    465-470

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus