Absorpce vody při dvou způsobech chlazení jatečně opracovaných kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23400001" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23400001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Absorpce vody při dvou způsobech chlazení jatečně opracovaných kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Srovnávali jsme chlazení jatečně opracovaných těl kuřat ve vodní lázni ponořením a vzduchem s postřikem. Výsledky byly porovnávány s požadavky EEC1906/90, včetně provádění četnosti kontrol dle EEC1538/91. Průměrná hodnota absorbované vody v případě chlazení vzduchem s postřikem vodou byla u rychlejšího chodu linky (95 ks za min.) 0,7%, což splňuje předepsaný limit 2%, opakované měření v rámci jedné směny ukázalo průměrnou hodnotu 1,19%. Při pomalejším chodu linky (75 ks za min.) byla průměrná hodnota absorbované vody podle očekávání nejvyšší ze tří hodnocení tohoto způsobu chlazení, a to 1,73%, absorbované vody, což však stále ještě splňuje limit EU. Průměrná hodnota absorbované vody při chlazení vodou ponořením činila 3,26%, při opakovaném měření 2,12%, což splňuje limit 4,5%.
Název v anglickém jazyce
Water absorption at two processes of broiler chilling
Popis výsledku anglicky
Water absorption was checked in poultry-processing plant pursuant to EEC1906/90. The evaluation concerned chilling in air combined with spraying, and chilling by immersion within a day according to EEC1538/91. The average value of absorbed water contentwas 0.7% in the process of chilling in air combined with water spraying at a faster line operation (95 broilers per minute). Repeated measurements within a shift indicated the average value 1.19% of absorbed water. As expect, the average value of absorbed water content was the highest of all 3 evaluations at a slower line operation (75 br/min): 1.73% of absorbed water. The average of absorbed water content at chilling by immersion was 3.26%, (limit 4.5%) . Repeat measurements in this chilling process indicated the average value of absorbed water content 2.12% only.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960996197" target="_blank" >EP0960996197: Standardizace technologické jakosti kuřecího masa</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—