Produkce cukru na Ukrajině: trendy a problémy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F21%3A43919072" target="_blank" >RIV/62156489:43310/21:43919072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/32-36.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/32-36.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce cukru na Ukrajině: trendy a problémy
Popis výsledku v původním jazyce
Cukrová řepa a cukrovarnický průmysl jsou významnou součástí ukrajinského národního hospodářství. Tento článek stručně představil historii pěstování cukrové řepy na Ukrajině. V další části textu byly popsány trendy v pěstování cukrové řepy po roce 2000, představeny byly také základní ukazatele v letech 2006-2017 (výnosnost cukru, obsah cukru). Představen byl základní trend snižující se osevní plochy pro cukrovou řepu v období 2000-2020. Diskutovány byly i snižující se počty cukrovarů, kterých v roce 2020 funguje pouze 33. V posledních letech se také pozornost zaměřuje na modernizaci a diverzifikaci ve výrobě, zejména se jedná o výrobu bioplynu a využívání buničiny a melasy.
Název v anglickém jazyce
Sugar Production in Ukraine: Trends and Problems
Popis výsledku anglicky
Sugar beet and sugar industry are an important part of the Ukrainian national economy. This article briefly introduces the history of sugar beet industry in Ukraine. The next part of the text describes the trends in sugar beet cultivation after the year 2000; the basic indicators in the years 2006-2017 (sugar yield, sugar content) are also presented. The basic trend of decreasing sown area for sugar beet in the period 2000-2020 is mentioned. The decreasing number of sugar factories is also discussed; only 33 factories are in operation in 2020. In recent years, attention has also focused on modernization and diversification of production, especially the production of biogas and the use of pulp and molasses.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
137
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
32-36
Kód UT WoS článku
000611397200007
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85100528652