GSR management ochrany kulturního dědictví v Číně: umělecké zpracování cukru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F21%3A43919379" target="_blank" >RIV/62156489:43310/21:43919379 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216224:14560/21:00121161
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/79-84.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2021/PDF/79-84.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
GSR management ochrany kulturního dědictví v Číně: umělecké zpracování cukru
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se věnuje GSR managementu při ochraně nehmotného kulturního dědictví v současné Číně. Hlavním tématem je tzv. umělecké zpracování cukru, což je řemeslná technika vyučovaná jen v určitých oblastech Číny. Konkrétně se jedná o techniky: malování, tahání a foukání cukru. Autoři postupují metodou analýzy oficiálních mezinárodních a národních čínských dokumentů či reportů. Řemeslné techniky zpracování cukru jsou v současnosti zapsány na šesti čínských regionálních seznamech ochrany. Unikátnost těchto uměleckých technik má význam nejen pro čínskou kulturu, kvůli čemuž usiluje o zařazení na seznam UNESCO, ale projevuje se také v dalších socio-ekonomických souvislostech. Protože se jedná o jedinečné řemeslo spojující cukrovarnictví s uměním, autoři na základě vlastního výzkumu doporučují zařadit ochranu uměleckého zpracování cukru na seznam UNESCO.
Název v anglickém jazyce
GSR Management in Protection of Cultural Heritage in China: Artistic Processing of Sugar
Popis výsledku anglicky
The paper deals with GSR Management in the protection of intangible cultural heritage in contemporary China. The main topic is the so-called artistic processing of sugar, a craft technique taught only in certain areas of China. Specifically, the techniques are: painting, pulling and blowing sugar. In their paper, the authors analyze official international and national Chinese documents and reports. Craft sugar processing techniques are currently listed on six Chinese provincial conservation lists. The uniqueness of these artistic techniques is important not only for preserving Chinese culture, which is why it seeks inclusion on the UNESCO list, but is also reflected in other socio-economic contexts. As this is a unique craft combining sugar industry with art, the authors recommend, based on their own research, to include the protection of sugar art processing on the UNESCO list.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
50204 - Business and management
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
137
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
79-84
Kód UT WoS článku
000621492200008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85102192174