Význam řepy cukrové v potravě prasete divokého (Sus scrofa) a vznik škod na porostech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F16%3A43909938" target="_blank" >RIV/62156489:43410/16:43909938 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/227-229.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2016/PDF/227-229.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam řepy cukrové v potravě prasete divokého (Sus scrofa) a vznik škod na porostech
Popis výsledku v původním jazyce
Rozborem obsahu žaludku 269 prasat divokých z oblastí pěstování řepy cukrové bylo zjištěno, že z uvedeného vzorku byla konzumována 32 % zvířat. Analýza jen žaludků s řepou (87 žaludků) ukázala, že jí prasata dávala přednost (více než 50 % objemu potravy) před všemi dalšími složkami potravní nabídky, a to i před kukuřicí. Pěstitelé cukrové řepy uvádějí, že z běžných druhů lovné zvěře působí škody na porostech především prase divoké. Škody způsobuje v celém období pěstování řepy, a to zvláště když se již vytváří bulva. Přebytky řepy cukrové jsou odkupovány myslivci na zimní přikrmování zvěře.
Název v anglickém jazyce
Importance of Sugar Beet in the Diet of Wild Boar (Sus scrofa) and Damage to This Crop
Popis výsledku anglicky
Diet of the wild boar was analysed in sugar beet growing areas. From the total of 269 analysed stomachs of wild boar, 32% contained sugar beet. Analysis of only stomachs containing sugar beet (87 stomachs) revealed that sugar beet was the most important food item (over 50% of stomach volume). Sugar beet was preferred to all other supplemented food, even to maize. Sugar beet farmers indicate that wild boar is the most damaging game. Damage on sugar beet occurs during the whole growing season of the crop but mostly in the period when the root is already formed. Sugar beet production surpluses are bought by gamekeepers for winter supplementary feeding.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
132
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
227-229
Kód UT WoS článku
000383186800003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84983035745