Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of three methods to evaluate wild boar diet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F16%3A00465646" target="_blank" >RIV/68081766:_____/16:00465646 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43410/16:43909939

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of three methods to evaluate wild boar diet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wild boar diet composition highly reflects the management of the species as well as the level of its damaging effect. For this reason we tried to prove similarity and reliability of three methods of wild boar diet analysis to find out their suitability in practical use. Gastrointestinal tracts of 27 wild boar specimens were sampled, with the stomach and faecal contents of each individual being analysed and compared. Stomach and faeces analyses were done by identification of food items under microscope and measuring their quantity volumetrically. The third method, so called “veterinary, was the simplest one lying in the visual estimation of diet items percentage content diluted and spread in water on a tray. The similarity evaluation by qualitative and quantitative indices and additionally the generalised additive model confirmed that it is possible to identify all major food items which indicate the main diet strategy using all three analysis methods. All three tested methods were relevant in terms of basic features of quantitative and qualitative dietary assessment. The simple “veterinary method, based on pure estimation, was proved to be suitable for field studies.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of three methods to evaluate wild boar diet

  • Popis výsledku anglicky

    Wild boar diet composition highly reflects the management of the species as well as the level of its damaging effect. For this reason we tried to prove similarity and reliability of three methods of wild boar diet analysis to find out their suitability in practical use. Gastrointestinal tracts of 27 wild boar specimens were sampled, with the stomach and faecal contents of each individual being analysed and compared. Stomach and faeces analyses were done by identification of food items under microscope and measuring their quantity volumetrically. The third method, so called “veterinary, was the simplest one lying in the visual estimation of diet items percentage content diluted and spread in water on a tray. The similarity evaluation by qualitative and quantitative indices and additionally the generalised additive model confirmed that it is possible to identify all major food items which indicate the main diet strategy using all three analysis methods. All three tested methods were relevant in terms of basic features of quantitative and qualitative dietary assessment. The simple “veterinary method, based on pure estimation, was proved to be suitable for field studies.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EH - Ekologie – společenstva

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia zoologica

  • ISSN

    0139-7893

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    221-224

  • Kód UT WoS článku

    000389559600007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84997047674