Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jakost meruněk po sklizni

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00102657" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00102657 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jakost meruněk po sklizni

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci výzkumného záměru byla hodnocena kvalita plodů meruněk těsně před sklizní a při krátkodobém uskladnění v rozdílných teplotních podmínkách. V pokusech bylo hodnoceno pět odrůd a dvě novošlechtění meruněk (Goldrich, Minaret, Šalah, Svatava, Velkopavlovická a novošlechtění LE 2927 a LE 3276). Hodnocení bylo prováděno v pravidelných časových intervalech s počátkem týden před odhadovanou sklizní a dále po sklizni podle použité teploty skladu tak, aby celkový počet měření byl 8. Plody byly uskladněnyv chladírně v teplotě 3 °C a ve skladu s teplotou 16 °C. U plodů byla hodnocena barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah veškerých kyselin,obsah kyseliny jablečné a citrónové. V hodnocených parametrech se projevil vliv odrůdy současně s rozdílnými podmínkami uložení.

  • Název v anglickém jazyce

    Post-harvest quality of apricot fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of apricot fruits was evaluated just before harvest and then at intervals during short-term storage at two different temperatures. Five varieties (Goldrich, Minaret, Šalah, Svatava and Velkopavlovická) and two newly-bred varieties (LE 2927 and LE3276) were studied. Measurements were made at regular intervals, the first approximately one week before harvest, the second on the day of harvest and then another three times during storage, giving a total of eight observations in total. Fruits were stored in a cold-storage room at 3°C and also in a cool store at 16°C. Color, firmness, total soluble solid, total titratable acidity, as well as the levels of malic and citric acid, were measured. Significant differences in these parameters were observedbetween the different varieties and the two storage temperatures.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-930-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    16-16

  • Název nakladatele

    MZLU v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    MZLU v Brně

  • Datum konání akce

    8. 3. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku