Jakost meruněk po sklizni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00102657" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00102657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakost meruněk po sklizni
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci výzkumného záměru byla hodnocena kvalita plodů meruněk těsně před sklizní a při krátkodobém uskladnění v rozdílných teplotních podmínkách. V pokusech bylo hodnoceno pět odrůd a dvě novošlechtění meruněk (Goldrich, Minaret, Šalah, Svatava, Velkopavlovická a novošlechtění LE 2927 a LE 3276). Hodnocení bylo prováděno v pravidelných časových intervalech s počátkem týden před odhadovanou sklizní a dále po sklizni podle použité teploty skladu tak, aby celkový počet měření byl 8. Plody byly uskladněnyv chladírně v teplotě 3 °C a ve skladu s teplotou 16 °C. U plodů byla hodnocena barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah veškerých kyselin,obsah kyseliny jablečné a citrónové. V hodnocených parametrech se projevil vliv odrůdy současně s rozdílnými podmínkami uložení.
Název v anglickém jazyce
Post-harvest quality of apricot fruits
Popis výsledku anglicky
Quality of apricot fruits was evaluated just before harvest and then at intervals during short-term storage at two different temperatures. Five varieties (Goldrich, Minaret, Šalah, Svatava and Velkopavlovická) and two newly-bred varieties (LE 2927 and LE3276) were studied. Measurements were made at regular intervals, the first approximately one week before harvest, the second on the day of harvest and then another three times during storage, giving a total of eight observations in total. Fruits were stored in a cold-storage room at 3°C and also in a cool store at 16°C. Color, firmness, total soluble solid, total titratable acidity, as well as the levels of malic and citric acid, were measured. Significant differences in these parameters were observedbetween the different varieties and the two storage temperatures.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-930-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
16-16
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
8. 3. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—