Studium barevných parametrů červených vín vyrobených z odrůd révy vinné pěstovaných v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00131453" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00131453 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium barevných parametrů červených vín vyrobených z odrůd révy vinné pěstovaných v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Barevné parametry vín a barva vína jsou zásadních při jeho evaluaci. Moderními technologiemi, které jsou v dnešní době při výrobě vína používané je možné z jedné odrůdy vyrobit širokou škálu barevně odlišných vín ať už intenzitou nebo odstínem. Důležitýmfaktorem je ale také odrůda révy vinné. Každá z odrůd má geneticky danou dispozici k tvorbě kvantitativně i kvalitativně rozdílného množství barevných látek. Zavedenými a nově se rozvíjejícími analytickými metodami je možné zjistit nejen celkový obsah látek zodpovědných za barvu vína, ale také kvalitativní a následné kvantitativní složení jednotlivých barevných pigmentů. Tyto látky patří do skupiny přirozených antioxidantů. K nejpoužívanějším metodám hodnocení barevných parametrů vín patří spektrofotometrie, kolorimetrie a různé chromatografické metody.
Název v anglickém jazyce
Studies on colour parameters in red wines produced from grape cultivars grown in the Czech Republic.
Popis výsledku anglicky
Colour parametres of wine and colour of wine are important in its evalution. It is possible to produce a wide range of different wine colour, with different hues and intensity from one variety, with using modern technologies. But grape variety is still important factor influencing wine colour. All varieties have genetic disposition for producing different kinds and amounths of colour substances. With using of modern analytical methods is possible to evaluate all amounth of wine colour substances, as well as qualitative scale of colour compounds. This compounds are from natural antioxidants group. The most used methods for evaluating colour parametres in wine are spectrophotometry, colorimetry and different chromatographic methods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Národní konference s mezinárodní účastí "Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost". Sborník příspěvků. Lednice 11. -12. 9. 2008
ISBN
978-80-7375-208-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
Místo vydání
Ediční středisko MZLU v Brně
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—