Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium barevných parametrů červených vín vyrobených z odrůd révy vinné pěstovaných v České republice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00131453" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00131453 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium barevných parametrů červených vín vyrobených z odrůd révy vinné pěstovaných v České republice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Barevné parametry vín a barva vína jsou zásadních při jeho evaluaci. Moderními technologiemi, které jsou v dnešní době při výrobě vína používané je možné z jedné odrůdy vyrobit širokou škálu barevně odlišných vín ať už intenzitou nebo odstínem. Důležitýmfaktorem je ale také odrůda révy vinné. Každá z odrůd má geneticky danou dispozici k tvorbě kvantitativně i kvalitativně rozdílného množství barevných látek. Zavedenými a nově se rozvíjejícími analytickými metodami je možné zjistit nejen celkový obsah látek zodpovědných za barvu vína, ale také kvalitativní a následné kvantitativní složení jednotlivých barevných pigmentů. Tyto látky patří do skupiny přirozených antioxidantů. K nejpoužívanějším metodám hodnocení barevných parametrů vín patří spektrofotometrie, kolorimetrie a různé chromatografické metody.

  • Název v anglickém jazyce

    Studies on colour parameters in red wines produced from grape cultivars grown in the Czech Republic.

  • Popis výsledku anglicky

    Colour parametres of wine and colour of wine are important in its evalution. It is possible to produce a wide range of different wine colour, with different hues and intensity from one variety, with using modern technologies. But grape variety is still important factor influencing wine colour. All varieties have genetic disposition for producing different kinds and amounths of colour substances. With using of modern analytical methods is possible to evaluate all amounth of wine colour substances, as well as qualitative scale of colour compounds. This compounds are from natural antioxidants group. The most used methods for evaluating colour parametres in wine are spectrophotometry, colorimetry and different chromatographic methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Národní konference s mezinárodní účastí "Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost". Sborník příspěvků. Lednice 11. -12. 9. 2008

  • ISBN

    978-80-7375-208-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno

  • Místo vydání

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku