Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jakost moravských vín a vinných destilátů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00131460" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00131460 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jakost moravských vín a vinných destilátů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metodou GC-MS byly ve vínech a vinných destilátech stanoveny jednotlivé těkavé složky, které se mezi sebou srovnávaly. Všechny vzorky vín a vinných destilátů byla senzoricky hodnoceny skupinou hodnotitelů pomocí senzorické analýzy. Celkem bylo identifikováno na 20 různých aromatických složek u révových vín a 24 složek u vinných destilátů. Byl nalezen velmi výrazný rozdíl v těkavé matrici destilátů vyrobených z vín bílých a červených odrůd včetně jednotlivých odrůd. Charakteristické odrůdové aroma vína se nejvíce projevilo v destilátech z odrůd Muškát Ottonel a Frankovka.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of moravian wines and wine distillates

  • Popis výsledku anglicky

    Volatile components occurring in individual varieties of grapevine (Vitis vinifera L.) were determined using the method of gas chromatography and mass spectrometry (GCMS). Content of volatile components in wines were compared with their content in wine distillates. Wines and all wine distillates were evaluated by using sensory analysis. In wines 20 and in distillates 24 aromatic components were identified. There were differences in the volatile matrix of distillates made of white and red varieties (as well as within individual varieties). A characteristic variety aroma of wine was evident at most in distillates made of varieties Muscat Ottonel and Blue Frankish.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Národní konference s mezinárodní účastí "Kvalita moravských a českých vín a jejich budoucnost". Sborník příspěvků. Lednice 11. -12. 9. 2008

  • ISBN

    978-80-7375-208-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno

  • Místo vydání

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku