Chemické složení vín a vinných destilátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00132278" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00132278 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické složení vín a vinných destilátů
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky 12 révových vín a vinných destilátů byly podrobeny senzorickému hodnocení proškolenými hodnotiteli. Nejlépe bylo hodnoceno víno Rulandské šedé (RŠ_2), a mezi destiláty Svatovavřinecké. Pro zjištění chemického složení révových vín a příslušných destilátů byla použita metoda mikroextrakce tuhou fází v head-space provedení (HS-SPME) a plynová chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS). Bylo identifikováno 47 aromatických látek ve vzorcích révových vín a 46 látek ve vzorcích vinných destilátů. Chemické složení destilátů bylo porovnáno se senzorickým hodnocením, přičemž byla nalezena korelace mezi některými chemickými látkami a intenzitou vůně destilátů
Název v anglickém jazyce
Chemical composition of Moravian wines and wine distillates
Popis výsledku anglicky
12 samples of wine and wine distillates were evaluated in a sensory panel of evaluators. As the best wine was evaluated Pinot gris (RŠ_2) and the best distillates was form Saint Laurent. (SV). For chemical analysis of all samples of wine and wine distillates were used solid phase microextraction (head space HSSPME) and gas chromatography with mass detection. There was identified 47 of aromatic compounds in wine samples and 46 of aromatic compounds in wine distillates. Results form chemical analyses werecompared with wine testing evaluation. Close relationship between some of the chemical compounds and scent intensity of wine distillates were found during this research.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta horticulturae et regiotecturae
ISBN
—
ISSN
1335-2563
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—