Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační kapacita vín, studovaná metodou EPR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137516" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137516 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67179843:_____/08:00328386 RIV/61388980:_____/08:00328386

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidation capacity and free radicals in various parts of Vitis vinifera plant were studied in vivo using EPR spectroscopy. The antioxidation capacity of different red and white wine samples was also determined. EPR method for the determination of antioxidation capacity is useful method for evaluation of quality of wines. The evaluation of antioxidant capacity of experimental samples by EPR method is based on measuring the changes of EPR spectrum of radicals as a result of their interaction with antioxidants. In the leaves of the vine varieties for the production of red wines, a higher mean decrease in free Tempol radicals was observed as compared to the leaves of the vine varieties used for the production of white wines. For all monitored wines a clear decrease in free Tempol radicals to the average value of 75.5 % was observed as compared to the original EPR spectrum. A higher antioxidant activity was observed in yeast sediments from the production of red wines than in those from

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of wines and related matters studied by EPR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidation capacity and free radicals in various parts of Vitis vinifera plant were studied in vivo using EPR spectroscopy. The antioxidation capacity of different red and white wine samples was also determined. EPR method for the determination of antioxidation capacity is useful method for evaluation of quality of wines. The evaluation of antioxidant capacity of experimental samples by EPR method is based on measuring the changes of EPR spectrum of radicals as a result of their interaction with antioxidants. In the leaves of the vine varieties for the production of red wines, a higher mean decrease in free Tempol radicals was observed as compared to the leaves of the vine varieties used for the production of white wines. For all monitored wines a clear decrease in free Tempol radicals to the average value of 75.5 % was observed as compared to the original EPR spectrum. A higher antioxidant activity was observed in yeast sediments from the production of red wines than in those from

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus