Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv způsobu pěstování na obsah antioxidačních látek Anethum graveolens L.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00152173" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00152173 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv způsobu pěstování na obsah antioxidačních látek Anethum graveolens L.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Porovnáním výsledků obsahu bioaktivních látek v kopru v čerstvém stavu vypěstovaném ve skleníku ZF MZLU v Lednici jako hrnková kultura a v polních podmínkách byly zjištěny průkazné rozdíly v obsahu vitaminu C, celkovém obsahu flavonoidů a polyfenolů. Kopr vypěstovaný v polních podmínkách obsahoval vyšší množství vitaminu C (715 mg.kg-1), než kopr pocházející z hrnkových kultur, v porovnání s hrnkovou kulturou 1 (369 mg.kg-1) téměř dvojnásobné. Obdobné výsledky byly získány i v případě celkového obsahu flavonoidů a polyfenolů. Nejvyšší obsah celkových flavonoidů byl u kopru z polní kultury (276 mg CE.100g-1), průkazně nižší u hrnkové kultury 1 (190 mg CE.100g-1) a vysoce průkazně nižší u hrnkové kultury 2 (137 mg CE.100g-1). V kopru vypěstovaném v polníkultuře bylo naměřeno také statisticky vysoce průkazně vyšší množství celkových polyfenolů (0,540 g GAE.100g-1) než v kopru z hrnkové kultury 1 (0,307 g GAE.100g-1) a 2 (0,330 g GAE.100g-1).

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of cultivation method on content of antioxidants in Anethum graveolens L.

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, there were compared contents of bioactive compounds in dill grown in different conditions - in the greenhouse in pots and on the field. There were found out differences in ascorbic acid content, total flavonoids content ant total phenoliccontent.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - 15. Odborný seminář s mezinárodní účastí - Aktuální otázky pěstování léčivých, aromatických a kořeninových rostlin

  • ISBN

    978-80-7375-364-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku