Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00176055" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00176055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jakostní hodnocení dvou odrůd švestek skladovaných v řízené atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
V upravených plynných směsích (FAN: 0,6 % O2 a 1 % CO2, CA: 1 % O2 a 10 % CO2, RA: 21% O2 a 0,03 % CO2) byly skladovány dvě odrůdy švestek ('Stanley' a 'Valjevka') po dobu 70 dnů. V termínech 20., 40. a 60. dnu následoval shelf life po dobu deseti dnů vteplotě 20 °C. Hodnoticími kritérii byly pevnost slupky, pevnost dužniny a tuhost, hmotnostní ztráty a mikrobiální napadení. Jakostní parametry byly hodnoceny subjektivně podle sestavené tabulky. Pevnost slupky byla rozdílná pro obě odrůdy a rychlost měknutí byla vyšší u odrůdy 'Valjevka'. Měknutí plodů bylo výrazně zpomaleno ve FAN a CA. Pevnost slupky plodů skladovaných v normální kyslíkaté atmosféře byla na konci skladování o 0,59 MPa ('Stanley') a 0,67 MPa ('Valjevka') nižší. Plody v CA atmosféře po70 dnech byly pevné s nehnědnoucí dužninou, také v oblasti stopky nebyly plody poškozeny hnědnutím. Mikrobní poškození na konci skladování nebylo žádné u odrůdy 'Stanley' v CA a FAN, v RA bylo 13,19 %. Nejvyšší mikrobiální napadení bylo
Název v anglickém jazyce
Quality assessment of two plum fruit cultivars stored in controlled atmosphere
Popis výsledku anglicky
Two plum fruit varieties ('Stanley' and 'Valjevka') were stored in prepared gas mixtures (FAN: 0.6 % O2 a 1 % CO2, CA: 1 % O2 a 10 % CO2, RA: 21% O2 a 0,03 % CO2) for 70 days. In terms of the 20th, 40th and 60th day followed shelf life for 10 days at 20°C. Evaluative criteria were skin firmness, flesh firmness and toughness, weight loss and microbial attack. Quality parameters were evaluated subjectively according to the table prepared. Firmness of the skin was different for both varieties and the softening increased in the variety 'Valjevka'. Softening of fruits significantly decreased in FAN and CA. Skin firmness of fruits stored in normal oxygen atmosphere was lower for about 0,59 MPa ('Stanley') and 0.67 MPa ('Valjevka') at the end of storage. Fruits stored in CA atmosphere were firm, with unbrowning flesh and there was no browning in stem area, too. There was no microbial damage in 'Stanley'stored in CA and FAN at the end of the storage, in RA were 13.19 %. The highest microbial
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
70-72
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—