Nutriční hodnota jablečné šťávy vybraných starých odrůd při zpracování na mošty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00181882" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00181882 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnota jablečné šťávy vybraných starých odrůd při zpracování na mošty
Popis výsledku v původním jazyce
U šesti vybraných starších odrůd jabloní ('Bismarkovo', 'Gascoygneho šarlatové', 'Hammersteinovo', 'Ontario', 'Panenské české' a 'Strýmka'), pěstovaných v extenzivních sadech na Českomoravské vrchovině, byla zjišťována výtežnost šťávy při zpracování na mošty. Hodnocen byl dále obsah rozpustné sušiny a vitamínu C v čerstvé šťávě a po termosterilizaci. Nejvyšší výtěžnost byla dosažena u odrůdy 'Ontario', nejvyšší obsah rozpustné sušiny vykázala odrůda 'Panenské české'. Odrůda 'Strýmka' měla průkazně nejvyšší obsah vitamínu C a také u ní došlo k nejmenším ztrátám obou sledovaných složek po tepelné úpravě.
Název v anglickém jazyce
Nutritional value of apple juice made from some obsolete varieties during processing musts
Popis výsledku anglicky
For the six obsolete varieties of apple trees ('Bismarck', 'Gascoyne's Scarlet Seedling', 'Minister von Hammerstein', 'Ontario', 'Roter Böhmischer Jungfernapfel', 'Bohnapfel'), grown in the extensive orchards in the Czech-Moravian Highlands, the yield ofjuice made by processing must was determined. We assessed soluble solids and vitamin C content in fresh juices and after thermal sterilization. The highest juice yield was obtained in the variety 'Ontario'. The variety 'Roter Böhmischer Jungfernapfel' provided the highest soluble solids content. The variety 'Bohnapfel' had significantly higher content of vitamin C and it had the best retention of both evaluated componets after thermal treatment.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
X
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
56-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—