Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota jablečné šťávy vybraných starých odrůd při zpracování na mošty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00181882" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00181882 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota jablečné šťávy vybraných starých odrůd při zpracování na mošty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U šesti vybraných starších odrůd jabloní ('Bismarkovo', 'Gascoygneho šarlatové', 'Hammersteinovo', 'Ontario', 'Panenské české' a 'Strýmka'), pěstovaných v extenzivních sadech na Českomoravské vrchovině, byla zjišťována výtežnost šťávy při zpracování na mošty. Hodnocen byl dále obsah rozpustné sušiny a vitamínu C v čerstvé šťávě a po termosterilizaci. Nejvyšší výtěžnost byla dosažena u odrůdy 'Ontario', nejvyšší obsah rozpustné sušiny vykázala odrůda 'Panenské české'. Odrůda 'Strýmka' měla průkazně nejvyšší obsah vitamínu C a také u ní došlo k nejmenším ztrátám obou sledovaných složek po tepelné úpravě.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of apple juice made from some obsolete varieties during processing musts

  • Popis výsledku anglicky

    For the six obsolete varieties of apple trees ('Bismarck', 'Gascoyne's Scarlet Seedling', 'Minister von Hammerstein', 'Ontario', 'Roter Böhmischer Jungfernapfel', 'Bohnapfel'), grown in the extensive orchards in the Czech-Moravian Highlands, the yield ofjuice made by processing must was determined. We assessed soluble solids and vitamin C content in fresh juices and after thermal sterilization. The highest juice yield was obtained in the variety 'Ontario'. The variety 'Roter Böhmischer Jungfernapfel' provided the highest soluble solids content. The variety 'Bohnapfel' had significantly higher content of vitamin C and it had the best retention of both evaluated componets after thermal treatment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    X

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    56-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus